Op 6 februari 1959 zag de nu 59-jarige Mahinder Meghoe het daglicht. De trotse ouders (nu wijlen ) waren Dewnath Janki Meghoe en Jagram Doegnie. Mahinder is het 5e kind uit het totaal van 12, waarvan 3 reeds overleden zijn, en is opgegroeid te Livorno aan de Pandiet Paltan Tewarieweg. Na zijn schoolperiode trad Mahinder in de Militaire dienst. Daarna maakte hij de overstap naar het Korps Penitentiaire Ambtenaren.
Mahinder heeft van jongs af interesse gehad voor muziek. Zijn vader Dewnath had in de jeugdjaren van Mahinder de leiding over een Chautaal – en Ramayan Samaadj. De oefeningen van die Samaadj vonden om de beurt bij de leden thuis plaats. Elke oefening thuis bij zijn vader, was voor Mahinder een speciale belevenis. Hij verheugde zich steeds weer op. Voor die dagen rondde Mahinder zijn werkzaamheden thuis, en zijn schoolwerk op tijd af zodat hij de oefeningen van de Samaadj ook kon bijwonen. Niet ver van zijn huis oefende ook regulier de muziek formatie “Chandi Orkestra”. Op de oefendagen van die formatie stond Mahinder vaak op zijn voorerf om de oefening van Chandi Orkestra te beluisteren. Hoewel Mahinder altijd belangstelling heeft gehad voor muziek, mocht hij van zijn ouders de muziekwereld niet in, zolang hij nog een schoolgaande was. Hij moest daarvoor dus genoegen nemen met het beluisteren van de verschillende oefeningen.
Zowel in de Militaire Dienst als bij het Korps Penitentiaire Ambtenaren was het vak exercitie, waaronder de exercitie met de drumband, zijn lievelingsvak. In de Penitentiaire dienst raakte Mahinder bevriend met een collega genaamd PAWIRO Arnold, meer bekend als “ Nolly”. “Nolly” was destijds toetsenist van de toen zeer bekende muziekformatie “T-Groep” in Suriname. In die periode probeerde Mahinder ervaring op te doen op zijn allereerste Keyboard namelijk een mini Casio van 2½ octaven. Na advies van “ Nolly” kocht Mahinder toen een redelijke keyboard bij de firma Wong Tsang Soi. “Nolly” heeft Mahinder sindsdien begeleid en heel wat vaardigheden bijgebracht. Mahinder leerde snel en groeide uit tot een toetsenist die grotere hoogten kon bereiken. Dat bleef niet onopgemerkt, want al gauw (in 1984) introduceerde zijn buurjongen genaamd Regie Lalai (die tevens een kanjer is in de muziekwereld) hem bij de toen zeer populaire muziekformatie “The Melody Brothers” onder leiding van Kries Chedie. Naast de prominenten Lalai en Chedie waren onder andere de zeer populaire Goeroedath Baktawar en Lal Ramphal ook lid van “The Melody Brothers”. Met ondersteuning en motivatie van deze heren heeft Mahinder heel veel ervaring kunnen opdoen in die jaren bij “The Melody Brothers”.
Een Guru voor Mahinder is ook wijlen Hafieskhan Wagidhoesein van wie hij vanaf 1987 tot, naar zeggen van Mahinder, heden heel veel heeft geleerd. Hafieskhan was steengoed in de muziekwereld en heeft zijn kennis en ervaring aan velen overgedragen. Onder de groep van velen, zit ook Mahinder zelf. Op Hafieskhan kon Mahinder te allen tijde een beroep doen, en is hij Guru Hafieskhan daarom zeer dankbaar voor hetgeen Hafieskhan voor hem heeft betekend. De successen van Mahinder in de muziekwereld staan ook daarom nimmer los van de naam van zijn Guru Hafieskhan Wagidhoesein. Thans geniet Mahinder heel veel muzikale steun van zijn vriend Khalil Wagidhoesein, die uiteraard ook een kanjer is in de muziekwereld.
Na de periode bij “The Melody Brothers”, met wie er ook optredens waren in Guyana, maakte Mahinder in 1987 de overstap naar muziekformatie “The Melody Makers” en vervolgens naar muziekformatie Naya Roshni. Deze stond tevens onder leiding van zijn goede vriend Goeroedath Baktawar met wie hij samen deel uitmaakte van “The Melody Brothers”.
In 1998 vertrok Mahinder naar Nederland en werd aldaar door Regie Lalai (die intussen naar Nederland was vertrokken) geïntroduceerd bij de muziekformatie “Los Amigo’s”. Los Amigo’s was een band die niet alleen hindoestaans muziek, maar ook muziek van andere genres en culturen afspeelde. Het meest bijzondere moment in de carrière van Mahinder was het optreden in Nederland met de muziekgrootheden, nu wijlen, Hafieskhan Wagidhoesein en Suki Akkal.
Mahinder is sinds 2010 terug in Suriname. Zijn doel is onder meer iets terug te doen voor de Surinaamse gemeenschap. Hij is thans leider en eigenaar van de muziekformatie “The Ever Green”. Met “The Ever Green” treedt hij op verschillende gelegenheden op.
Mahinder maakt al bijkans 6 jaren muziek- en videoproducties voor de gemeenschap in verband met feetdagen Divali; Phagwa; Idul Fitre en Raksha Bandhan ). Aan die muziek- en videoproducties hebben onder andere de volgende zangers en zangeressen door de jaren heen deelgenomen: Daulat Joemratie; Asha Jairam; Kries Poeran; Lal Ramphal; Goeroedath Baktawar; Jozef Kadir; Parbati Rakhan- Mokhamsing; Anieta Baktawar; Soenita Sewram; Sarasvatie Jarbandhan; Vanshika Thakoer; Ronald Ramjan; Nazeem Niamat; Vandana Ladi-Ramautar; Soeresh Mataw; Radjoe Ramsoedit; Evert Wazir; Ramnarain Ramphal; Omperkash Hira; Akash Poeran; Arnold Adhin ; Ram Mathoera en wijlen Ramnarain Sewram.
De bedoeling van Mahinder is ook om de vergeten grondleggers en uitbreiders van de hindoestaanse Baithak Gana en orkestmuziek in Suriname, weer een platform te bieden om hun kunnen te tonen. De meeste van hen kunnen vanwege hun hoge leeftijd niet meer actief dienen in een band, dus probeert Mahinder middels studio -en videoproducties alles vast te leggen wat ook als naslagwerk kan dienen voor het nageslacht.
Mahinder heeft zich door de jaren heen beijverd in het digitaal opnemen van muziek en zang. Thans heeft hij zijn eigen studio waar hij met zeer geavanceerde technieken en apparatuur, in alle rust, met veel geduld en passie zijn muziekproducties opneemt. Hij krijgt daarbij assistentie van Master Heavey, Rajinder Matadin en Sathyam Matadin. Voor het organisatorische krijgt hij ook de nodige ondersteuning van Eric Jalimsing. Thans is Mahinder bezig met de zangopnames voor een Divali programma op de televisie i.v.m. het Divalifeest van 7 november aanstaande.
Mahinder is getrouwd met Lilawatie Binda en heeft samen met haar twee kinderen. die momenteel woonachtig zijn in Nederland. Dinesh treedt vast wel in de voetsporen van zijn vader. Hij is nu al freelance toetsenist en treedt vaak op met verschillende muziekformaties. Madhuri beschikt ongetwijfeld over zangtalent, echter geeft zij prioriteit aan andere activiteiten waar zij zich heel gelukkig in voelt.
Mahinder is vast van plan in de toekomst samen met andere culturele groepen nationale muziek-en videoproducties te maken. Hij wenst, zoals eerder gezegd, de oude artiesten onder de Surinaamse gemeenschap weer in “the spotlight” te brengen. Daarnaast ligt het bij hem in de bedoeling een forum te creëren voor jonge talenten die hij persoonlijk zal stimuleren en begeleiden.