In het kader van de in 2013 door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen Internationale dag tegen Straffeloosheid Misdrijven tegen Journalisten, werd op 2 november 2014 “Platform 2 november” opgericht. Jaarlijks wordt door de VN op 2 november extra aandacht gevestigd op misdaden tegen journalisten. De datum werd gekozen ter nagedachtenis van twee Franse journalisten: Ghislaine Dupont en Claude Verlon die bruut werden vermoord in Mali op 2 november 2013. Ze werden gemarteld en hun lichamen werden doorzeefd door kogels.
Ook in Suriname hebben journalisten een gewelddadige dood gevonden. Op en rond 8 december 1982 werden de journalisten Bram Behr, Lesley Rahman, Jozef Slagveer, Frank Wijngaarde en mediaman en eigenaar van Radio ABC, André Kamperveen, ook na marteling bruut vermoord. Middels de inzet van foltering werden de journalist Jozef Slagveer en mediaman André Kamperveen gedwongen valse zelf-incriminerende verklaringen voor te lezen. Kamperveen werd, op videofilm te zien, daarbij geflankeerd door de toenmalige bevelhebber D. Bouterse. Niet alleen journalisten maar ook mediabedrijven werden bruut kapot gemaakt. De kantoren van het dagblad “De Vrije Stem”, radiostation “Radika” en ABC werden in brand geschoten. Er werden handgranaten en andere explosieven gegooid in de drukkerij van avondblad “De West”. Het “Platform 2 november” grijpt elk jaar deze speciale dag aan om alle aanvallen wereldwijd, maar in het bijzonder in Suriname, tegen journalisten en mediamedewerkers te veroordelen.
De moord op Khashoggi
De wereldwijde verontwaardiging over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi en de pogingen tot het verbergen daarvan, heeft bij veel Surinamers herinneringen opgeroepen aan de aanslagen op de vrije meningsuiting en fysieke integriteit van journalisten en mediahuizen in eigen land. Immers in beide gevallen is er sprake van moord door machthebbers met misbruik van staatsmiddelen In beide gevallen is er sprake van leugen en bedrog om de waarheid te verbergen door middel van doorzichtige leugens.
Het eerbetoon op 2 november betreft zowel de vermoorde Surinaamse journalisten als alle andere journalisten die werden en worden geïntimideerd. Het is een teken van internationale solidariteit met alle journalisten, als ze nu in Brazilië, China, Rusland, Cuba of Equatoriaal Guinee zijn, wereldwijd, die te maken hebben met intimidatie en geweld, simpelweg omdat ze hun werk doen. Aldus voorzitter Sunil Oemrawsingh van Platform 2 november.