Volksgezondheid wil suïcidegetal met 10% verminderen

Zelfdoding is een belangrijke doodsoorzaak in Suriname. Elk jaar overlijden er in Suriname meer mensen door suïcide dan door het verkeer, incidenten en doodslag samen. In de afgelopen 50 jaar is het aantal geregistreerde suïcides in Suriname sterk toegenomen. De suïcidegetallen stegen van 6,2 per 100.000 inwoners in 1965 naar 26,7 per 100.000 in 2012. Daarmee ligt het huidige zelfdodingsgetal van Suriname ver boven het wereldwijde gemiddelde van 16 per 100.000 inwoners. Suriname bevindt zich momenteel op de zevende plaats van landen met de hoogste suïcide jaarprevalentie (3 plekken verwijderd van Guyana, die op nummer 3 staat). Zelfs Pakistan, Venezuela en Iraq behoren tot de groep van de laagste suïcidegevallen.
Mentale gezondheidzorg
In het kader van mentale gezondheid is er een coördinator aangetrokken bij het ministerie van Volksgezondheid voor de implementatie van het Nationaal Mental Health Plan en Nationaal Plan van Suïcidepreventie. Het plan zal wordt middels het model Health in All Policies (HiAP-model) voortgezet.
Verder wordt er vanaf het jaar 2018 extra aandacht besteed aan het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB). Het MOB heeft tot doel het bewaken en bevorderen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de in zijn ontwikkeling bedreigde mens van 0 tot 23 jaar. Momenteel is er een werkgroep bezig met het herzien van deze doelstelling. In het kader hiervan zal er gewerkt worden aan capaciteitsversterking van het MOB en het ontwikkelen van awareness- en decentralisatieprogramma’s. De NAR (Nationale Anti-drugs Raad) heeft tot doelstelling het treffen van maatregelen om de vraag drugs effectief te doen afnemen, waarbij drugspreventie en behandeling een belangrijke plaats innemen. In het kader van preventie zal de raad zich richten op het vergroten van het bewustzijn van de gemeenschap in het algemeen en jongeren in het bijzonder met betrekking tot alcohol- en drugspreventie. Zij zal zich verder bezighouden met het ontwikkelen en tot uitvoering brengen van een landelijke anti-drugs awarenesscampagne.
Landelijke suïcidecijfers
Vanouds had het district Nickerie landelijk de hoogste suïcidecijfers. Dit werd in verband gebracht met de combinatie van onder andere de slechte economische situatie van het district, de armoede van het grootste deel van de bevolking, de hoge mate van alcoholmisbruik, huiselijk geweld, de rigiditeit de van Hindoestaanse cultuur ten aanzien van familietradities, de zeer gemakkelijke toegang tot pesticiden en het gebrek aan stimulerende toekomstperspectieven welke leiden tot demoralisatie. Dit veranderde enkele jaren terug, alhoewel niet bewezen, significant. Er was wel een toename te merken in andere districten, zoals Sipaliwini, Brokopondo en Wanica.
Tussen 2013 en 2015 waren er landelijk in totaal 1868 suïcidepogingen (volgens het Suïcide Beleidsplan 2016). Hiervan zijn 59% vrouwen. De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) registreerde het hoogste aantal suïcidepogingen in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. In de periode 2005-2013 werd er bij gemiddeld 70% van alle suïcides in Suriname gebruik gemaakt van landbouwpesticiden (paraquat/gramoxone), gevolgd door ophanging (gemiddeld 20%), het springen van een hoogte, de Jules Wijdenboschbrug en het gebruik van een vuurwapen.
Met betrekking tot suïcidepreventie is de doelstelling van de overheid voor 2019 gesteld op een daling van suïcideprevalentie met 10%. De overheid zal hier een financiële bijdrage van in totaal SRD 500.000 voor aan een kant zetten. Echter is er voor het uitvoeren van de geplande programma’s SRD 911.000 nodig.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!