Cultuur vergt meer aandacht op politieke agenda’s

Cultuur vergt meer aandacht op politieke agendaCultuur-directeur Elviera Sandie stelt dat zij ervan overtuigd is dat Cultuur meer aandacht moet krijgen op politieke agenda’s. Ondanks haar geloof hierin, blijkt Cultuur volgens haar tot nu toe nog niet eens 1% van het nationaal budget te kunnen bezetten. “Wij geloven dat wij nog een lange weg te gaan hebben om goede bewustwording, wetgeving, registratie, bescherming en training van gemeenschappen te bereiken”, stelt Sandie. Ze is wel ingenomen met de manier waarop de samenleving reageert op de financieel minder sterke backing van haar directoraat.
“Wang ogri tjar wang boen. Vanwege het feit dat de samenleving heeft gezien dat wij weinig geld krijgen, hebben wij veel ondersteuning vanuit het veld (bedrijfsleven, individuen, gemeenschappen etc.). Ik mag dus niet ontevreden zijn over de manier waarop wij beleid maken”, zegt de directeur. Zij stelt echter niet absoluut tevreden te zijn. Zij hoopt dat bij de begrotingsbehandeling haar directoraat met een aanzienlijk deel naar huis mag gaan.
Volgens de conceptbegroting van het dienstjaar 2019 krijgt Cultuur in 2019 een bedrag van SRD 14 miljoen voor operationele uitgaven. Voor programma’s staat voorlopig een bedrag van SRD 44 miljoen op. Het personeelsbestand van het directoraat Cultuur bestaat voor 56% uit vrouwelijke en 44% uit mannelijke medewerkers. Van het personeel in vaste dienst wordt 15% gerekend tot hoger kader, 23% tot midden kader en 62% tot lager kader. Het directoraat telt een totaal van 315 medewerkers, waarvan 195 in vaste dienst. Door de aanzienlijke natuurlijke uitstroom van medewerkers in het laatste decennium, is de menselijke capaciteit op vrijwel alle afdelingen ernstig verzwakt. Vanwege het feit dat er binnen het directoraat onvoldoende adequaat kader is, zal het directoraat Cultuur genoodzaakt zijn midden- en hoger kader aan te trekken. Conform de beleidsvoornemens zullen de afdelingen Museumwezen & Communicatie en Archeologie wederom worden gereactiveerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!