De United Caribbean Business and Trade Fair (UCBF) is op vrijdag van start gegaan in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, opende daarbij het eerste seminar welke betrekking had op de introductie van Investsur. “Investsur is the gateway to Suriname; onze visie is om een toonaangevende handels- en investeringsinstituut te worden ter bevordering van investeringen in Suriname. Wij vervullen daarin een proactieve rol voor ons land”, liet Ike Antonius, CEO van Investsur, weten tijdens zijn betoog. Op basis van de investeringswet vormt Investsur het eerste centraal aanspreekpunt voor investeerders en exporteurs. Antonius is zich bewust van de mondiale concurrentie op dit vlak alsook de noodzaak om als Investsur het concurrentievermogen van Suriname op te voeren. “Wij hebben geleerd wat wij als investeringsinstituut moeten meenemen wanneer wij ons niveau van aantrekking als land willen verhogen.”
Hoefdraad ging tijdens zijn toespraak voornamelijk in op de macro-economische ontwikkelingen van Suriname. Daarbij hield hij de aanwezigen voor dat de ontmanteling van de aluminium industrie en de sterke daling van de olie- en goudprijzen een enorme managementuitdaging met zich meebracht sinds medio 2015. “Suriname werd met een ernstige schok geconfronteerd”, benadrukte Hoefdraad. De staatsinkomsten uit de mijnbouwactiviteiten daalde namelijk gigantisch van USD 407 miljoen in 2012 naar USD 24 miljoen in 2016. Dit heeft in 2015 en 2016 geresulteerd in een ernstige economische inkrimping waardoor tal van ongekende fiscale en monetaire beleidsaanpassingen vereist waren.
Op een gegeven moment waren bezuinigingen op de overheidsuitgaven en de geleidelijke verhoging van de belastingen noodzakelijk om het economisch evenwicht te herstellen, vervolgde Hoefdraad. Desalniettemin bleek dat de staatsinkomsten steeds verder daalde van 21% van het bruto binnenlands product (bbp) in 2015 naar 16% in 2016. “Toch hebben we, door middel van bezuiniging, ervoor kunnen zorgen dat het fiscaal tekort verlaagd is van 9% van het bbp in 2015 naar 6% in 2017. Binnen 2 jaren zijn de overheidsuitgaven gedropt van 30% naar 20% van het bbp”, aldus de minister.
KSR