Defensieminister Benschop: “Te prematuur om handelen Fransen af te keuren”

Defensieminister Ronni Benschop
Defensieminister Ronni Benschop
Defensieminister Ronni Benschop vindt het nog te prematuur om nu al aan te geven of de Fransen wel of niet correct hebben gehandeld tijdens de gezamenlijke patrouille van de Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier op 25 september en 23 oktober. In De Nationale Assemblee voerde de bewindsman gisteren aan dat Suriname pas een case heeft, wanneer de grenscommissie duidelijkheid verschaft over de duidelijke grenzen tussen de twee landen. Surinamers klagen steen en been over het vernietigen van hun bezittingen door de Fransen. De Abop-fractie eiste gisteren wederom helderheid vanuit de regering. Zij vindt dat het verdrag met de Fransen bevroren moet worden, totdat de grenslijn op de Marowijne, Lawa en Tapanahony duidelijk is vastgesteld. Frans-Guyana heeft Suriname volgens Benschop vaker gevraagd om te handelen en te waarschuwen dat de mensen in het gebied zich houden aan de grenzen. “Zo een patrouille heeft commandanten van zowel de Frans-Guyanese als Surinaamse zijde. Beide commandanten checken dan met hun basis de locatie waar zij zich bevinden. Hierna gaat men dan kijken wat de grens is. Onze mensen hebben vaker aan de Fransen gezegd: ‘ook al is het hun gebied, laten zij rekening houden en de mensen uit het gebied halen’. Dat hebben zij een aantal keren gedaan in het verleden. Maar de situatie werd steeds nijpender op hun grondgebied”, zei Benschop.
‘Wij hebben de mensen gevraagd niet over te gaan tot vernietiging’
De afgelopen incidenten zijn volgens de Defensieminister een gevolg geweest van het niet invulling geven van de mensen die daar zich schuldig maken aan illegale praktijken. “Men heeft door de jaren heen geconstateerd dat er gewerkt werd in die gebieden, waarbij verontreiniging van de natuur in dat gebied teweeg werd gebracht.” Bij de twee recente incidenten zijn de Surinaamse en Franse militairen wederom op dezelfde manier te werk gegaan. “Zij hebben hun basis ingelicht en wij ook de onze. Wij hebben dan gebruikmakend van onze kanalen, de mensen gevraagd niet over te gaan tot vernietiging. Maar zij hebben gepersisteerd dat het hun grondgebied is en zij hebben hun wijze van opereren op hun grondgebied”, stelde de bewindsman.
‘Zij hebben de vaststelling al’
Volgens Benschop kan Suriname het handelen van de troepen van het buurland nog niet afkeuren, omdat wij eerst moet kunnen bewijzen dat het om Surinaams grondgebied gaat. Dat onderzoek is nog gaande. “Wij moeten eerst weten of dat werkelijk de grens is. Zij hebben de vaststelling al volgens begrippen die in verdragen zijn aangehaald en de Unclos-methode. Wij zijn nu bezig met ons huiswerk en aan de hand van de uitkomst gaan wij met ze aan tafel.” De bewindsman benadrukte dat Surinaamse troepen niet oogluikend toekijken hoe zaken worden vernietigd. Alles gebeurt in afstemming met de basis. Zijn collega’s Edgar Dikan (RO) en Yldiz Pollack-Beighle stelden dat er alles in het werk zal worden gesteld om de rust in het gebied te bewaren. Er zal breedvoerig met de Fransen worden gesproken om naar een uitgebreider verdrag te gaan. Maandag aanstaande zullen technische teams bij elkaar worden gebracht die duidelijk moeten aangeven waar wij aan toe zijn. Daarnaast zal de lokale gemeenschap heel goed geïnformeerd worden over wat er overeen is gekomen.
Men solt met de democratie
Assembleeleden stoorden zich eraan dat de Surinaamse autoriteiten de grenzen van Suriname niet kennen. VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien stelde voor om deze kwestie dan liever in comité-generaal te bespreken indien het om gevoelige informatie gaat. “Dat men niet eens de grenslijnen kent? We zitten opgescheept met een regering die niet eens de grenslijnen kan presenteren. Morgen moet de minister met een regeringsdelegatie ernaar toe gaan om de mensen daar te informeren. Wij hebben een groot probleem. Wat zijn de grenzen van Suriname? Men solt met de democratie”, aldus de VHP’er. Marinus Bee (Abop) vindt het erg dat er een verdrag is goedgekeurd, zonder dat de grenzen bekend zijn. DNA-voorzitter herinnerde de parlementariërs dat het niet deze regering is die ervoor heeft gezorgd dat de grenzen van het land niet bekend zijn. Dat komt omdat deze onwetendheid van vorige regeringen is overgenomen.
FR

error: Kopiëren mag niet!