Het probleem waar de agrarische sector veelal mee zit is in de financiële sfeer. De overheid was indertijd druk doende bij buitenlandse financiële instellingen aan te kloppen voor ondersteuning. Enkele jaren terug is het Agrarisch Kredietfonds (AKF) in het leven geroepen om agrariërs financieel tegemoet te komen. Deze groep kan na goedkeuring van een door hen ingediend agrarisch project, in aanmerking komen voor een lening bij het fonds tegen een zeer laag rentepercentage. Door bepaalde omstandigheden echter begon het AKF minder goed te draaien. Vanuit De Nationale Assemblee en andere sectoren werd er steeds aan de bel getrokken om het AKF weer nieuw leven in te blazen. Dit is eindelijk gerealiseerd met de eerste stap: de financiële boost.
Op een bepaald moment verstrekte het fonds geen kredieten meer. Uit verschillende hoeken werd zelfs vernomen dat het fonds in plaats van tegoeden, schulden had opgebouwd.
Ex- LVV minister Soerish Algoe had, alvorens er nieuw leven ingeblazen werd in dit fonds, een grondig Clad onderzoek verzocht. Hij stelde nooit dat er onregelmatigheden waren, maar het was volgens hem altijd goed dat er een goede analyse wordt gemaakt, alvorens men verdere stappen onderneemt. Van dat Clad-onderzoek is er echter nimmer resultaten publiekelijk gemaakt. Ook is niet eens bekend als het onderzoek wel uitgevoerd is.
De regering meent het belang te erkennen van initiatieven om obstakels weg te nemen en kansen te creëren voor de ontwikkeling van kleine en middelgrote landbouwprojecten. Volgens president Bouterse staat zij een beleid voor dat gericht is op het stimuleren van particuliere ondernemers en jongeren die, gezien de diversificatiestrategie van ons Ontwikkelingsplan tot de agrarische sector zullen toetreden.
Modernisering van agrarische bedrijven vereist investeringen. Dit om te kunnen voldoen aan de regels met betrekking tot voedselveiligheid, vergroting van de efficiëntie en verbetering van de concurrentiepositie. Met het oog hierop wordt in het dienstjaar 2019 ter facilitering van de kredietbehoeften het AKF beschikbaar gesteld met een storting van SRD 10 miljoen.
Het huidige beschikbare bedrag is circa SRD 10 miljoen. Hiermee heeft het fonds een vermogen van SRD 20 miljoen.
In dit dienstjaar verstrekt de regering in het kader van het donorprogramma “Suriname Agriculture Market Acces Project” (Samap) aan 200 individuele kleine producenten en vijftien (15) producenten in coöperatief verband in de tuinbouw een subsidie ter grootte van Euro 5,5 miljoen. Dit ter verbetering van de kwaliteit van de productie en van de verwerking van hun producten. Hierdoor wordt de markttoegang van 1.000 producenten mogelijk gemaakt.
De regering wijst nadrukkelijk erop dat agrariërs ook toegang hebben tot kredieten bij het KMO Fonds voor aanschaf van inputs. Hiervoor is een bedrag van circa USD 10 miljoen gereserveerd.
Kavish Ganesh