Dinsdagmiddag heeft de organisatie van Surinaamse gay professionals, Parea, een onderhoudt gehad met de vakcentrale C-47. Deze bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met C-47, de vakcentrale en het Netwerk Roze van de Nederlandse vakcentrale (FNV). Bij de conferentie waren vertegenwoordigers van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO), de Katholieke Onderwijzersbond (KOB), de Vakcentrale C-47 en de CLO aanwezig. Tijdens de levendige discussie werd geconstateerd dat ook hetero-collega’s, die in concubinaat leven, aanspraak maken op de faciliteiten voor LGBT- collega’s en hun partners die de vakbeweging kan bewerkstelligen. Dit beschouwen sommigen als een verrassend extra voordeel. Juan Pigot, de voorzitter van Parea, heeft aangegeven dat men vanuit de organisatie van mening is dat gelijkheid op de werkvloer een fundamenteel recht is. “En dan hebben we het over gelijkheid binnen de cao, op kantoor, bij werving, de promotie etc. Het staat vast dat je de vakbond nodig hebt om daarin te ondersteunen. Vandaar dat het initiatief is genomen om de vakbonden bij het proces te betrekken. We hebben al een nauwe band met C-47. De vakcentrale heeft gesteld dat bij onderhandelingen met de verschillende bedrijven, de nieuwe cao reeds genderneutraal is. Ook is er gesproken over de nieuwe arbeidswet die nu voorbereid wordt door het ministerie van Arbeid. We zullen erop moeten toezien dat ook discriminatie op het gebied van seksuele oriëntatie en genderidentiteit, niet mag en/of terugkomt in de wet.” De bedrijven die behoren bij de vakbonden, die de particuliere sector vertegenwoordigen, hebben aangegeven dat zij ten aanzien van de punten die genoemd zijn, zich zullen inzetten. “Het ligt een beetje anders bij de CLO, omdat daar de wijziging vanuit de Personeelswet zou moeten komen. Vervolgens was de vertegenwoordiger van de CLO wel mee eens dat uitsluiting en discriminatie niet op de werkvloer thuishoort. Hoe de organisatie daar invulling aan zal geven, moet nog bekeken worden”, zegt Pigot.
Zeer negatieve uitlatingen op social media
Diverse personen hebben zich negatief uitgesproken op social media rond de aankondiging van de gesprekken die gevoerd zouden worden tussen Parea en de vakbeweging. Velen waren min of meer de mening toegedaan dat de LGBT-gemeenschap zaken zomaar aan het doordrukken is en dat er geen sprake zou zijn van oneerlijke behandeling van LGBT-medewerkers op de werkvloer. “Op social media worden er allerlei ongefilterde en ongefundeerde uitspraken gedaan. Het zijn reacties waar men kan posten wat men wil en wat men vindt en dat is iets waartegen de organisatie niets kan doen”, verklaart de Parea-voorzitter. De organisatie stelt wel te weten wat de LGBT’er in het dagelijks leven meemaakt. “Wanneer men ‘same sex’ relaties niet erkent, betekent dit dat mijn partner niet verzekerd is binnen het bedrijf of niet mee mag genieten van mijn pensioen. En dan is er nog niet gesproken over de bekende nare opmerkingen die op het werk worden gedaan en het kleineren van personen vanwege hun seksuele geaardheid. Wat we moeten doen is randvoorwaarden creëren, waarbij duidelijk wordt aangegeven wat acceptabel is en wat niet.” Dat mensen het nog niet begrijpen waarover het gaat, betitelt hij als een stukje onbegrip. Daarom wordt in deze maand hard gewerkt aan een awareness door uit te leggen dat de LGBT-persoon dezelfde rechten heeft ondanks het verschil in seksuele geaardheid. Echter zijn zij zich ervan bewust dat niet een ieder over de streep gehaald zal kunnen worden.
Vakbeweging moet focal point aanwijzen
“Wij hopen dat de vakcentrale een focal point aanwijst, zodat wij rechtsreeks met die persoon contact kunnen opnemen met betrekking tot LGBT-rechten. Verder zal de organisatie het een en ander oppakken, waaronder een stukje LGBT-educatie op te nemen in het curriculum van Sivis. En het derde is dat we met zijn allen ervoor moeten zorgen dat de arbeidswetgeving niet discriminerend is naar niemand toe, waaronder ook de LGBT-gemeenschap”, aldus Pigot.
NK