Bousaid kritisch over diplomatieke relatie Suriname-Nederland

Jim Bousaid
Jim Bousaid
Jim Bousaid, scheidend directeur van de Hakrinbank NV, stoort zich aan het jarenlang gezeur tussen Suriname en Nederland over diplomatieke betrekkingen. De econoom is recent in een openhartig gesprek met Ray Rosee over zijn loopbaan heel kritisch geweest over het zoutzakkenbeleid van Suriname. “Als je zegt dat je het land wil ontwikkelen en investeerders uit het buitenland wil binnenhalen, en zeker uit Nederland waar veel Surinamers wonen, dan past het dat je de diplomatieke verhoudingen op het juiste niveau brengt. Suriname maakt de fout door het diplomatiek verkeer met Nederland op een laag niveau te houden. Als je goed nadenkt, ben je een ezel. Wat betekent het feit dat er geen ambassadeurs zijn en er geen overleg is? Het betekent een hoog politiek risico en voor elk project dat je in Suriname gaat doen, moet je rekening houden met dat politiek risico. Er kan ruzie ontstaan en je zult als investeerder met je ballen ertussen zitten. Daarom vind ik dat wij af moeten van dat primitief gedoe. Als ik een diplomatieke relatie met u onderhoud, betekent het niet dat ik van u houd of dat ik u aardig vind. We hebben elkaar nodig. Het moet op een zakelijke basis geschieden en niet op basis van primitieve emoties”, stelde de scheidende bankdirecteur.
Rusland, Servië en Equatoriaal Guinea hebben Suriname niets te bieden
Bousaid vindt het vooral jammer dat beleidsmakers ‘met hun primitieve gedachte’ in de afgelopen periode juist ervoor hebben gekozen om diplomatieke betrekkingen aan te gaan met landen die Suriname niets te bieden hebben. “Als je kijkt naar de landen waarmee de afgelopen periode juist diplomatieke betrekkingen zijn geïntensiveerd: Rusland, Servië, Equatoriaal Guinea. Het zijn landen die Suriname niets te bieden hebben. Maar het land dat Suriname het meest te bieden heeft, de diaspora, daar zeg jij: no, no, no, no, no! Men onderschat de kracht van Nederland. Nederland is een machtig land.” Dat de regering aangeeft dat er een diplomatiek proces wordt opgebouwd en dat de diplomatie de economische ontwikkeling ondersteunt, bestempelt hij als leugens. “Allemaal leugens! Wijs mij waar er als gevolg van een hele actieve diplomatie forse investeringen eruit zijn gekomen. Als je kijkt naar de diplomatieke richting van ons land is het verkeerd. Ik begrijp de het niveau van de diplomatie in Suriname niet. Het staat niet eens in zijn kinderschoenen”, aldus Bousaid.
Beleidsmakers zijn zoutzakken
Suriname heeft volgens Bousaid behoefte aan kundige beleidsmakers. De mensen in Suriname die verstand hebben, hebben geen invloed op het beleid. “Een heleboel van onze beleidsmakers slapen als ossen, hebben een heleboel lijfwachten en dure auto’s, creëren een cultuur om zich heen, maar eigenlijk zijn het zoutzakken die je in de rivier zou moeten dumpen en zeggen van ‘luister, wij hebben jullie niet nodig’, stelt hij. Er is een machtsvraagstuk in het land. Het zijn juist de zoutzakken die invloed hebben op het beleid. Dat is de exacte reden waarom wij niet vooruit komen als land”.
Belazerd met mooie verhalen
De econoom vindt dat het volk door dit gedrag ook steeds wordt belazerd met mooie verhalen. Laat u niet belazeren met mooie verhalen over olievondsten Wat wij nodig hebben is een economisch saneringsplan die door deskundigen wordt uitgevoerd, good governance, professionals die verstaan hoe de economie, business en investeringen werken, instituties opzetten die op een goede manier omgaan met investeerders. Zodat wij op een professionele manier een relatie met de diaspora kunnen onderhouden. Wij moeten heel hard werken in Suriname aan goed bestuur”, aldus de scheidende bankdirecteur.
FR

error: Kopiëren mag niet!