Na 25 jaren is de Stichting Machinale Landbouw (SML) zogenaamd nieuw leven ingeblazen op 17 oktober 2018. Volgens de regering is dit mogelijk geweest door investeringen van Johnny Mahespalsingh, eigenaar van Westland Sama Group, die thans de scepter zwaait op SML. De volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) vraagt zich af of deze ontwikkeling daadwerkelijk zal bijdragen aan economische groei van Suriname. “Waarnaar moet de herstart van SML leiden? Van buiten ziet SML er keurig uit, maar van binnen weten we dat de machines die daarbinnen geïnstalleerd en gereviseerd zijn oude machines zijn. Wat moeten we dan verwachten? De schulden zullen verder toenemen, aangezien alles al overgedragen is aan de nieuwe eigenaar”, benadrukt Kalloe in gesprek met Dagblad Suriname. Bij de opening van SML is niet concreet aangegeven wat de doelstellingen zijn achter de investeringen van Mahespalsingh. Kalloe betreurt het dat reeds bij de herstart er een gebrek is aan transparantie.
Wat de autoriteiten overigens als een investering typeren, beschouwt Kalloe als corruptie. Het betreft hier puur het accommoderen van partijloyalisten voor het financieren van de verkiezingscampagne, vervolgt Kalloe. “Anders, waarom zou het parlement geen inzage mogen hebben in de overeenkomst tussen SML en Westland Sama Group? Als SML verkocht is dan zouden we toch moeten weten voor hoeveel het verkocht is? Het riekt naar corruptie! Volgens minister Lekhram Soerdjan behoort het geheel SML-complex aan Mahespalsingh toe.” Kalloe attendeert dat de waterpompen ter waarde van USD 9 miljoen, die vanuit India afkomstig zijn, eveneens op het SML-complex gestationeerd zijn. “Behoort dit ook toe aan Westland Sama Group?” Dat complex, dat groter is dan 15 hectaren, heeft bovendien een waarde van meer dan USD 7 miljoen en is recentelijk ook nog bezwaard met een krediet van SRD 23 miljoen bij de Finabank NV.
Indertijd had SML 10.000 hectaren aan arealen gekregen, waarvan 5.000 hectaren bestemd waren voor de uitvoering van het ethanolproject. “Ook die 5000 hectaren is gegaan naar ‘Oom John’. Alle aandelen wat eigenlijk van de staat/samenleving is, zijn uitgegeven aan deze ondernemer.” Naar zeggen van Kalloe heeft Soerdjan bevestigd dat SML schulden heeft. Waarop die schulden betrekking heeft, wordt echter niet prijsgegeven. Kalloe voert aan dat er nimmer een begroting gepresenteerd is over de rehabilitatiekosten van SML. Hij brengt in herinnering dat een deel van de inkomsten uit de Petrocaribe deal besteed zou worden voor de rehabilitatie. “Maar we zien juist dat USD 1.8 miljoen vanuit SML is gegaan naar de minipellerij die opgekocht is in 2014. Dat is overigens een verkiezingsstunt geweest. De minipellerij had een waarde van USD 1.4 miljoen. Wat is er dus met het restant van USD 400.000 gebeurd? In feite zouden de rehabilitatiewerkzaamheden niet meer dan SRD 4 miljoen gekost moeten hebben. Waarvoor dient dan het krediet van SRD 23 miljoen?”, aldus Kalloe.
KSR