Op 22 en 23 september jl., werd de jaarlijks terugkerende powerlifting wedstrijd, de SBD-Cup, in Nijmegen georganiseerd. Het evenement dat sedert 2015 wordt georganiseerd, staat bekend als het grootste powerlifting event van de Benelux. De SBD-cup wordt georganiseerd door SBD Nederland i.s.m. N.K.V. Atlas (powerlifting vereniging van Nederland) onder auspiciën van de K.N.K.F. (Koninklijke Nederlandse Krachtsport- en Fitnessbond) – sectie Powerliften. Het is een internationaal toernooi met meer dan 200 lifters. Deze lifters zijn o.a. afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Suriname. Het is u vast niet ontgaan dat Suriname met twee topatleten, in de prijzen is gevallen. Zefia Faerber behaalde goud in haar gewichtsklasse en Randall Kariodimedjo, zilver in zijn gewichtsklasse. De 29-jarige Randall was daar om zijn titel te verdedigen. In 2017 eindigde hij namelijk op de eerste plaats. Locomotorius sprak deze topper en nam van hem het volgende interview af:
Locomotorius: Was je van jongs af aan al geïnteresseerd in (kracht)sport? En zo ja, waar kwam die interesse vandaan?
Randall: Ik begon op mijn 8ste met zwemmen. Van mijn 10e t/m mijn 18e, heb ik aan wedstrijdzwemmen gedaan. Ook 10 keer mee gedaan met de zwemmarathon. Omdat ik mezelf te mager vond, begon ik op mijn 19e met bodybuilding. Ik wilde aankomen. Bodybuilding heb ik tot mijn 24ste gedaan. Ik switchte toen naar powerlifting omdat er een powerlifting wedstrijd werd georganiseerd in de gym waar ik toen trainde. Ik trainde altijd zwaar, dus de powerlifting wedstrijd was echt iets voor mij. Dus toen ik door dhr. Gesser werd gevraagd om mee te doen, heb ik dat gedaan.
Locomotorius: Wanneer merkte je dat je talent voor deze tak van sport, had?
Randall: In 2012 werd er in een andere gym, een wedstrijd georganiseerd. Ik verbrak toen het benchpressrecord in mijn klasse. Ik woog toen 69 kg en benchte 130 kg. Dat was een nieuw Surinaams record in mijn klasse. In de -75 kg klasse staat dit record nog steeds op mijn naam. Door dat resultaat in die wedstrijd, besefte ik dat powerlifting echt iets voor mij was.
Locomotorius: Hoe vaak train je in de week?
Randall: In mijn off season train ik minimaal 5 keer per week. Vóór een wedstrijd, train ik gewoon elke dag. Ook zaterdag en zondag.
Locomotorius: Wat moet je er allemaal voor opofferen om zo succesvol te zijn?
Randall: Mijn studie geneeskunde heeft helaas wat oponthoud opgelopen, maar ik rond het sowieso af. Ik had het eigenlijk allang moeten hebben afgerond. Wat mijn personal life betreft; vaak schieten feestjes van de familie erbij in. Of soms moet ik een feestje vroegtijdig verlaten omdat ik moet gaan trainen.
Locomotorius: Hoe is het te combineren met je baan en studie?
Randall: Ik ben zelf ook personal trainer. Het is een kwestie van keuzes maken. Vóór een wedstrijd, begeleid ik minder cliënten.
Locomotorius: Volg je een bepaald dieet en zo ja, hoe ziet dat er in grote lijnen uit?
Randall: Overall houd ik geen strak dieet. Mijn verbranding is hoog. Dus dat valt wel mee. In deze sport maakt het niet uit, hoe je eruit ziet. Als ik een dieet volg, is dat om in een zwaardere of lichtere gewichtsklasse te komen. Toch let ik wel op een paar dingen. O.a. niet teveel koolhydraten, veel proteïnen voor spiermassa, goede vetten, vegetables en niet
teveel zout. Ook vaker kleine porties om de 2 uur eten.
Locomotorius: Wie is jouw trainer en hoeveel invloed heeft hij op jouw succes?
Randall: Ik heb eigenlijk nooit een trainer gehad. Ik heb mijn informatie voor het powerliften van het internet gehaald. O.a. Youtube en zelfstudie. Een coach is soms wel handig, maar ik luister liever naar mezelf. Want ik houd niet van verliezen.
Locomotorius: Krijg je wel eens blessures en hoe ga je daarmee om?
Randall: In het offseason gaat het nog wel. Maar vanaf 2 maanden vóór een wedstrijd, zijn blessures niet handig. Je kan je eigenlijk niet veroorloven om te rusten. Dus pas ik mijn squat- en deadlift techniek aan.
Locomotorius: Wat doe je om fit te blijven?
Randall: Ik probeer minimaal 8 u. per dag te slapen. Ik eet elke dag groente. Verder neem ik supplementen in voor een beter herstel. In mijn off season doe ik veel cardio en stretchen en dichter naar een wedstrijd toe, leg ik mijn focus meer op kracht.
Locomotorius: Hoe heb je het event in Nijmegen ervaren?
Randall: Eerlijk gezegd voelde ik er dit keer niet voor om mee te doen. Ik voelde me een beetje overtraind. Ik had ook last van de jetlag. Ik heb te vroeg gepiekt, waardoor ik op de tweede plaats ben geëindigd. Ik neem deze ervaring mee naar het volgend event.
Vraag 14: Was de concurrentie groot?
Randall: Er waren 38 jongens in mijn klasse. Die andere jongens squaten en deadliften heel zwaar. Ze benchpressen minder. Benchpress is mijn beste onderdeel. Daarmee win ik normaliter, maar dit keer lukte het niet. De top drie was sterk.
Locomotorius: Wat zou je moeten doen om internationaal door te breken of aan de top te blijven?
Randall: Ik zou dan sowieso, internationaal, meer wedstrijden moeten draaien. Maar dat kan alleen als Suriname zich aansluit bij de I.P.F. (International Powerlifting Federation). Tot die tijd, doe ik mee aan open wedstrijden, zoals in Nijmegen.
Locomotorius: Ambieer je een profcarrière?
Randall: Powerlifting is geen Olympische sport. Een profcarrière zie ik er niet in zitten. Het is nu gewoon studeren en werken.
Locomotorius: Je bent nu 29 jaar; hoe lang kan je nog mee met de Europese top?
Randall: Ik ben laat met deze sport begonnen. In Amerika beginnen ze op hun 16e en in China op hun 6e. Ik ben nog niet op mijn piek. Dus ik denk wel dat ik nog jaren meekan in de top van deze sport.
Locomotorius: Wat zou je voor de jonge opkomende powerlifters van Suriname kunnen betekenen in de toekomst?
Randall: Ik zou voor de volgende generatie, de weg kunnen openen, zodat het gemakkelijker voor hen is om internationaal mee te kunnen doen. Ik zou ze kunnen motiveren, stimuleren om het internationaal ver te schoppen. Ik ben ook naar verschillende gyms geweest om ze de technieken van het powerliften aan te leren. De juiste techniek is het belangrijkste.
Locomotorius: Welke ambities heb je nog?
Randall: Ik wil volgend jaar sowieso 3 wedstrijden draaien. Twee in Nederland en één in Amerika als het kan.
Locomotorius: Heb je nog een boodschap voor sportminnend Suriname?
Randall: Maakt niet uit hoeveel tegenwerking je krijgt van anderen of de bond; als je een droom of een doel hebt, werk er gewoon voor. Je zal jouw doel realiseren. Kijk maar naar mij. Ik word nog steeds tegen gewerkt. Van zoveel kanten, maar ik doe mijn eigen ding. Als je internationaal wil meedoen; als je Suriname, internationaal wil vertegenwoordigen; laat niemand je zeggen dat je het niet kunt. Want je bent Surinamer en je mag Suriname vertegenwoordigen.