Liba Krutu brengt Abop en Seeka weer bij elkaar

1 Liba Krutu brengt Abop en Seeka  weer bij elkaarA-Combinatie gaat herrijzen

Tijdens de onlangs gehouden Liba Krutu is een duidelijke eis gesteld door de marrongemeenschap om in eenheid verder te gaan en dat kan alleen door politieke macht te verwerven. In 2005 hebben de partijen Abop, BEP en Seeka besloten om samen te werken. “Die samenwerking heeft toen direct geresulteerd in 5 zetels. Die 5 waren gouden zetels, omdat op grond daarvan een samenwerking ontstond met het Nieuw Front toen”, zegt Abop-parlementariër Marinus Bee. Het was daarmee de eerste keer dat marrongemeenschappen hebben geparticipeerd in een regering. Dat bleek een historisch moment voor de marrongemeenschap. In 2010 behaalde de marrongemeenschappen 7 zetels in combinatieverband. “De combinatie is daarna helaas uit elkaar gevallen, maar de roep vanuit de achterban was er vanaf toen om weer samen te werken.”
Bee zegt dat vanaf de tweede en derde lijn er daarna is geprobeerd om constant te praten met elkaar en op grond daarvan is besloten om weer met elkaar aan tafel te gaan. Op een gegeven moment hebben de leiders van de Abop en Seeka met elkaar gesproken en bij de Liba Krutu was de duidelijke eis de eenheid. De mensen zijn van mening dat de politieke wil getoond moet worden om dingen gedaan te krijgen. Die roep is gehoord vanuit de marron achterban. De twee leiders hebben besloten om alvast de eerste stap te zetten voor de herrijzenis van de A-Combinatie middels het tekenen van de intentieverklaring om samen te werken. Er wordt een traject uitgezet en hiervoor zal een commissie worden geïnstalleerd, bestaande uit leden van beide partijen.
Voor andere partijen die willen aansluiten, geeft Bee aan dat er nog ruimte is. Met de politieke partij BEP zijn er met de tweede lijn ook gesprekken gevoerd. “Er komt een moment dat we misschien met de BEP praten, de commissie zal dat voorbereiden. De roep is daar en we gaan niet negeren wat de achterban van ons eist.”
In januari 2015 gaf de Abop te kennen geen interesse te hebben in Seeka voor wederom een samenwerking bij de verkiezingen. Volgens de Abop-leiding was Seeka een te ‘kleine’ partij om mee samen te werken. Abop zag in de partij van ex-minister Paul Abena geen toegevoegde waarde. Seeka daarentegen vond wel dat ze iets kon toevoegen aan een eventuele samenwerking met de Abop, toen in 2015.
RB

error: Kopiëren mag niet!