Tanja Lieuw-A-Soe: “FSA is geen showorganisatie”

Tanja Lieuw-A-Soe
Tanja Lieuw-A-Soe
De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) is geen showorganisatie. Dit stelde Tanja Lieuw-A-Soe, ondervoorzitter van FSA, tijdens de herdenking van de Dag der Agrariërs op 7 oktober 2018. “Aangezien FSA geen showorganisatie is, hoort men niet vaak over de federatie. We zijn ook geen organisatie die politiek wil bedrijven. We zijn er voor hen die voor voedselzekerheid zorgen in Suriname”, liet zij weten. Zo heeft FSA ter diversificatie van de Surinaamse economie alsook voor verdere ontwikkeling van de agrarische sector de Agrarische Kamer in het leven geroepen. Voor Lieuw-A-Soe is zo een kamer onmisbaar voor de sector. “Als we praten over ontwikkeling, ondersteuning en fondsen die in de wereld beschikbaar zijn voor onderontwikkelde landen, dan is zo een kamer van eminent belang. Aan deze kamer willen wij bovendien een marketingbureau koppelen, zodat we gericht de markt laten weten wat we doen en wat we te bieden hebben.” Volgens Lieuw-A-Soe staat dit bij de regering ook hoog op de agenda.
FSA wil proactieve participatie van vrouwen
FSA heeft als visie dat de agrarische sector in 2030 een hoogtepunt bereikt zal hebben, waarbij 5000 agrariërs professioneel zullen opereren. Daarbij zal er gebruikgemaakt worden van een duurzame efficiënte productiemethode waarmee onder andere kansen benut zullen worden voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Ook het inspelen op de omgevingsfactoren van klimaatsverandering staat in dit perspectief. “Ik wil aangeven dat de vrouwen daarop vooruit lopen, maar ze hebben wel een push nodig om proactiever te worden in de agrarische sector.”
Doelstellingen FSA
FSA is breed georiënteerd als het op deze sector aankomt. Het gaat bij hun niet alleen om het behartigen van de belangen van de leden in zijn algemeenheid, maar ook om het begeleiden en assisteren in het traject van certificering van de agrarische producten. “Als het op export en het bedienen van de gerenommeerde markten aankomt, dienen we te weten wat jouw certificeringen zijn. En dit geldt niet alleen voor het buitenland, in Suriname hebben wij ook recht op veilig voedsel. Dus ook voor ons zijn de standaarden van belang. En daaraan wil FSA een bijdrage leveren.” Enkele organisaties die in FSA vertegenwoordigd zijn, zijn: Wi! Uma Fu Sranan, Landbouwcoöperatie Kwatta, Suriname Cultural Forum for Youth (Surafi), Vereniging van Exporteurs, Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS), Visserscollectief, en de Landbouwcoöperatie Duurzaam Weg naar Zee. Naar zeggen van Lieuw-A-Soe kunnen er zonder te bundelen geen resultaten behaald worden. “Ons motto is door de agrariërs, voor de agrariërs. We zijn gezegend dat we in het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) een partner hebben gevonden”, aldus Lieuw-A-Soe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!