Open persconferentie is desavouering parlement

Op woensdag 3 oktober hield de ‘Presidentiële Onderhandelingscommissie Alcoa’ een ‘open persconferentie’ over de onderhandelingen rond de sluiting van Suralco. Ondanks het open karakter heeft niet iedereen gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Dagblad Suriname informeerde bij enkele prominente landgenoten naar hun opinie over de gang van zaken rond dit proces. Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, huldigt het standpunt dat het de regering is die uitleg moet geven en wel in De Nationale Assemblee. De politicus geeft aan dat hij niet hoeft te vernemen wat een commissie te vertellen heeft. Rusland zegt dat de mensen die wel zijn geweest naar de bijeenkomst met meer vragen dan antwoorden zijn teruggekeerd.
Angelic del Castilho, voorzitter van DA91, is van mening dat de onderhandelingscommissie niet over de bevoegdheid beschikt om de gemeenschap te informeren. “De commissie stelt zich op alsof het een onafhankelijk, bijna supranationaal instituut is in Suriname, waarbij ze boven alles staat. De commissie is ingesteld door de regering met een bepaalde opdracht, om de bauxietindustrie te behouden. De commissie moet terugrapporteren naar de regering. De commissie heeft geen enkele verantwoordingsbevoegdheid naar de samenleving. De regering behoort verantwoording af te leggen in het parlement.” Del Castilho benadrukt dat de volksvertegenwoordiging het standpunt had ingenomen dat het MOU moest worden afgewezen door de regering, zodat de commissie moest worden ontbonden. Dit standpunt van het parlement heeft de regering naast zich neergelegd. Volgens Castilho wordt hiermee de indruk gewekt dat de commissie meer bevoegdheden heeft dan het parlement, iets dat voor de politica onacceptabel is.
Xaviera Jessurun zegt namens het Actiecomité Alcoa dat de regering als eerste het parlement had moeten informeren om goedkeuring te krijgen. “En daarna pas bij overeenstemming over deze kwestie, had de bevolking geïnformeerd moeten worden.” De actievoerder zegt in dit stadium geen boodschap te hebben aan de regering, omdat er geen overeenstemming is tussen de regering en het parlement. Jesserun zegt om deze reden de ‘open persconferentie’ niet te hebben bijgewoond.
Ook Asha Mungra, die zitting heeft in het Actiecomité Alcoa, deelt de mening dat niet de juiste weg is gevolgd door de onderhandelingscommissie. Het comité baseert zich ook op het standpunt dat dit niet de juiste manier is om het volk toe te spreken. Mungra deelt de mening van Del Castilho dat de commissie is geïnstalleerd met de bedoeling om te onderhandelen voor het behoud van bauxietsector voor Suriname. “Het is de commissie die de resultaten van de gesprekken moet rapporteren aan de president en de president presenteert dit in DNA.” Mungra licht toe dat dit de logische weg is, aangezien in het parlement de vertegenwoordigers van het volk zitten. Dat de commissie deze schakel overslaat, is niet de juiste weg. “De hamvraag is welk doel beoogt men hiermee? Het bewijs is hiermee geleverd dat de commissie heeft geprobeerd om de DNA wederom te desavoueren, doordat de DNA de mening van het volk van de commissie krijgt zonder dat de commissie daarvoor de juiste weg – de weg via het parlement – hoeft te bewandelen. Op deze manier beoogt de commissie ook meer draagvlak te krijgen. Waarschijnlijk twijfelt men aan de intelligentie van de DNA dat men op deze manier De Nationale Assemblee kan desavoueren.
De commissie heeft nagelaten om Alcoa aan te spreken over de schendingen die zij heeft begaan. Hiermee is ook bewezen dat men Suriname heeft verkocht voor een bordje linzensoep. Want op dit moment worden de belangen van Alcoa veiliggesteld en niet het Surinaams belang.”
Mungra zegt dat het comite hoopt dat de DNA-leden inzien dat aan hun intelligentie wordt getwijfeld en dat ook getwijfeld wordt aan datgene waarvoor de volksvertegenwoordigers daar zitten. Mungra spreekt namens het comité de wens uit dat de volksvertegenwoordigers de eis zullen stellen aan de president om zo spoedig mogelijk de onderhandelingscommissie te ontbinden. “De commissie heeft totaal niet in het Surinaams belang gehandeld. De commissie was tijdens de informatiesessie een soort pleitbezorger van de Alcoa, het leek er zelfs op dat Suriname geen rechten heeft. Voortdurend werd nadruk gelegd op de rechten van de Alcoa, terwijl aan de Brokopondo Overeenkomst werd voorbijgegaan.” Volgens Mungra heeft de onderhandelingscommissie geprobeerd om de Alcoa vrij te pleiten, zodat ze geen schadevergoeding hoeft te betalen.
RB

error: Kopiëren mag niet!