Santokhi: “Meer dan 400 bedrijven zijn al gesloten”

Santokhi GÇ£Meer dan 400 bedrijven zijn al geslotenGÇ¥VHP-fractieleider Chan Santokhi vraagt zich af hoe president Desi Bouterse in zijn jaarrede vol lof kon zijn over recente buitenlandse investeringen in slechts enkele bedrijven in Suriname, terwijl de economische crisis in de afgelopen periode ervoor gezorgd heeft dat meer dan 400 bedrijven over de kop zijn gegaan. “Meer dan 400 bedrijven zijn al gesloten in het land als gevolg van zijn beleid”, zegt Santokhi aan Dagblad Suriname. De VHP-leider voert aan dat het staatshoofd geen enkel hoop en perspectieven heeft geboden in zijn boodschap op 1 oktober. Bouterse zou hiermee zijn kans hebben verspeeld om toch nog een ‘legacy’ in deze regeerperiode achter te laten. “Het is één voor zijn laatste jaarrede als president en ik had gehoopt dat hij toch een legacy zou achterlaten voor de samenleving. Een legacy van ‘kijk, ik zit al 8 jaren en het is niet goed gegaan. In mijn resterende periode ga ik wel ervoor zal zorgen dat er weer welzijn zal ontstaan, de koers weer omlaag zal komen, dat er weer werkgelegenheid zal zijn voor jongeren en dat er in ieder geval meer mogelijkheid in Suriname zal zijn om goed te investeren’”, aldus de politicus.
‘Yes we can do the job!’ enige nieuwigheid in jaarrede
Santokhi voert aan dat het staatshoofd een onvoldoende krijgt voor de prestatie die hij in de afgelopen periode heeft geleverd. “Ik denk dat de samenleving hem ook een slechte score heeft gegeven voor al zijn inspanningen als regering op het gebied van gezondheid, onderwijs, veiligheid, maar ook de economie. Nu komt hij in zijn jaarrede zeggen: ‘Ja, maar ik kan het toch doen’ (Yes we can do the job!). Dat is het enige verschil. Het enige dat we ook gehoord hebben zijn welke presidenten, ministers en ambassadeurs op bezoek zijn gekomen. Maar wat is het resultaat? Het concreet resultaat moet zijn ‘investering’ en ‘hoeveel inkomsten bij zijn gekomen’. Helaas is dat weggebleven. Wat de samenleving in feite verwacht had, is niet uitgekomen. De samenleving wil nu weten hoe zij uit die armoede wordt gehaald”, stelt de VHP-leider.
Surinamers vragen Nederlanders medicijnen te sturen
Santokhi neemt het Bouterse vooral kwalijk dat hij nog steeds geen oplossing heeft kunnen brengen in de chaotische situatie van de gezondheidszorg. Het staatshoofd deelde maandag mee dat een team van gezondheidsdeskundigen binnen 6 maanden een scan van de “ziektes” in onze gezondheidszorg zal maken. Op grond van de uitkomsten hiervan zal de regering maatregelen treffen met het doel de gezondheidszorg uit het dal te halen. “Terwijl er elke dag mensen dood gaan in de ziekenhuizen. Anderen hebben geen medicijnen en hebben geen toegang tot artsen. Ik kom pas uit Nederland en mensen doen een beroep op anderen in Nederland om medicijnen voor hun te sturen. Dan gaat u nu pas zeggen dat er over 6 maanden een scan komt? Wat heb je dan gedaan de afgelopen 8 jaren? Dit is een concreet voorbeeld dat de regering onvoldoende aandacht heeft voor de noden van de samenleving. Ik denk dat de samenleving ook teleurgesteld zal zijn”, aldus Santokhi.
Schuld op elke burger SRD 40.000
Dat de regering het komend dienstjaar ingaat met een begrotingstekort van SRD 1,63 miljard, betekent volgens Santokhi dat er een bezuinigingspakket moet komen. “Dat doet zij dus niet, maar zegt juist integendeel dat er een schuld is en een begrotingstekort. De vraag is hoe je dit gaat aflossen. Laten wij hopen dat alles binnen het leningenplafond zal zijn, waardoor er geen overtreding is van wetten door de regering. Ik hoop alleen niet dat het tekort afgewenteld zal worden op de samenleving door meer leningen aan te gaan trekken, waardoor de burger meer aan schuld zal hebben. Wij hebben nu al als partij berekend dat de schuld op elke burger ongeveer SRD 40.000 zal zijn. Er is dus ook een schuld op een baby die geboren wordt. Dat komt door deze regering”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!