Geestelijke gezondheidszorg van Suriname

Dayasankar Mathoera van het PSC en Edwin Noordzee van RGD bij het beklinken van de samenwerking tussen beide diensten (foto: Ricky Bahadoersingh)
Dayasankar Mathoera van het PSC en Edwin Noordzee van RGD bij het beklinken van de samenwerking tussen beide diensten (foto: Ricky Bahadoersingh)

De geestelijke gezondheidszorg van Suriname.2Dinsdag 02 oktober 2018 gaat de geschiedenis in als de dag waarop de algemene gezondheidszorg zich vereenzelvigt met de geestelijke gezondheidszorg in Suriname. Deze wending kwam tot uitdrukking tijdens de officiële directiewisseling van Dayasankar Mathoera van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) met Radj Jadnanansing als de nieuwe directeur van het PCS.
Managementkwaliteiten
Mede vanwege zijn managementkwaliteiten is Mathoera overgeplaatst naar het ’s Lands Hospitaal met de nadruk op ‘waarnemend algemeen directeur’. In de wandelgangen van het ministerie van Volksgezondheid wordt de functie van Jadnanansing enigszins aan glans ontnomen door de toevoeging ‘waarnemend directeur’. Tijdens het overdrachtsprotocol werd Mathoera door alle sprekers lof toegezwaaid.
Spoedeisende hulp voor gevallen van geestesziekte
Gedurende zijn 10-jarig bewind als PCS-directeur heeft hij er onder andere voor gezorgd dat het PCS een van de weinige overheidsinstituten is die gefiatteerde jaarrekeningen heeft en een goed gekeurd jaarplan kent. Als nieuwe ontwikkeling werd aangekondigd de instelling van een afdeling Spoedeisende Hulp voor gevallen van geestesziekte.
Het samengaan van algemene en geestelijke gezondheidszorg
Gaandeweg de overdrachtsplechtigheid ondertekenden Mathoera namens het PCS en directeur Noordzee van de Regionale Gezondheidsdienst de overeenkomst, die de geestelijke gezondheidszorg optimaal moet betrekken bij de algemene gezondheidszorg. Dit niet alleen in Paramaribo maar in alle districten. De ondertekening van de overeenkomst is verklaard als een officiële handeling. De samenwerking tussen de RDG en het PCS is historisch gegroeid en is nu op het punt gekomen, waarbij zaken geformaliseerd worden en meer structuur krijgen. Het ondertekenen van de overeenkomst wordt dan ook gezien als een formele handeling.
Vruchtbare samenwerking
De samenwerking heeft vrucht afgeworpen. Zo zou de aanpak van de geestelijke en algemene gezondheidszorg tot verbetering van de zorg hebben geleid. Wat onder meer tot uitdrukking komt in zelfmoordgevallen in Nickerie. Ook in Coronie en andere districten trekken de algemene en geestelijke gezondheidszorg samen op. In de nabije toekomst zullen Commewijne, Wanica en andere regio’s nauwer worden betrokken in de combinatie algemeen en geestelijke gezondheidszorg. Gemeld werd dat de overeenkomst tussen de Medische Zending en het PSC, die 2 jaar geleden werd gesloten, zich in positieve zin ontwikkelt.
HD

error: Kopiëren mag niet!