DA’91 wil transparantie en voorspelbaarheid van bestuur

Angelic del Castilho, voorzitter van de politieke partij DA’91, heeft haar standpunt rond de jaarrede van president Bouterse, een jaarrede waarin de president De Nationale Assemblee en dus de samenleving de voornemens voor het te voeren beleid in 2019 evenals de bijbehorende begroting heeft gepresenteerd, nimmer onder stoelen of banken gestoken. Volgens de politicus meent de president niet wat hij zegt en doet hij niet wat hij belooft. De visie van DA’91 over hoe de toekomst van Suriname vorm te geven, verschilt hemelsbreed van die van de huidige regering. “President Bouterse werkt met geheimhouding en ad hoc besluiten. Wij willen transparantie en voorspelbaarheid van bestuur. Regering Bouterse geeft de voorkeur aan voordelen voor familie, vrienden en partijgenoten. Wij willen gelijke kansen en mogelijkheden voor elke burger van ons land.”
Veiligheidsaspect zorgpunt
Aspecten als veiligheid is steeds een groter zorgpunt in de samenleving. De partij stelt toch geen forse investeringen te zien in diensten en instituten die het veiligheidsgevoel kunnen versterken. Niet op de gepresenteerde begrotingen sinds 2010 en ook nu weer niet. Investeringen die dringend noodzakelijk zijn, niet alleen in de bestrijding van criminaliteit, maar ook in bescherming van de persoonlijke levenssfeer en effectieve rechtspraak, ontbreken. De grensoverschrijdende drugscriminaliteit en de daarmee gepaard gaande gevaren voor onze totale samenleving moeten hard aangepakt worden. Er zal in dit kader gewerkt moeten worden aan een goed financieel beleid. DA’91 keurt het financieel- economisch beleid van deze regering sterk af. De regering heeft de gepresteerde staatschuld in de afgelopen 5 jaren laten toenemen met ruim SRD 12 miljard. “Dit, terwijl het financieringstekort in de afgelopen 5 jaren opgeteld, iets boven de SRD 8 miljard staat. De ontstane financieringstekorten zijn voor een groot deel het gevolg van corruptie en verkwistend beleid. Het antwoord van de regering hierop is echter meer te lenen. Dit brengt ons in een vernietigende cyclus van een steeds stijgende staatsschuld. Deze schuld is in vergelijking met 2010 nu inmiddels verdrievoudigd tot ruim SRD 19 miljard”, verklaarde de partijvoorzitter.
“Ambtenaren en anderen in loondienst kunnen haast het hoofd niet meer boven water houden en eisen salarisverhoging. Maar slechts door verhoging van salarissen komt er geen ademruimte. Verhoging van salarissen moet gepaard gaan met versterking van de productiesector. En dan wordt ons elke keer weer gezegd dat wij offers moeten brengen. Wanneer het op de financiële vergoeding van de politieke ambtsdragers aankomt, dan is onze visie helder, duidelijk en weloverwogen, de onmiddellijke ontkoppeling van de vergoedingen van politieke ambtsdragers van die van de ambtenaren. Wij kunnen politici na hun actieve carrière niet verder verzorgen. Daarom willen wij met een maximale periode van 6 maanden een systeem van wachtgelden voor niet langer in functie zijnde politieke ambtsdragers. Ook het ontvangen van dubbele salarissen door DNA-leden moet gestopt worden”, aldus DA’91-voorzitter Angelic del Castilho.
NK

error: Kopiëren mag niet!