Organisatie viering Dag der Marrons verloopt volgens planning

De voorzitter van het Commissie Viering 10 Oktober 2018, Leo Brunswijk, geeft in een interview met Dagblad Suriname aan dat de organisatie rond de viering van de Dag der Marrons te Drietabbetje tot nu toe volgens planning verloopt. “De mensen vertrekken vanuit Paramaribo op zaterdag 6 oktober om 4.00 uur in de ochtend richting Albina, waar de boten om 6.00 uur of uiterlijk 7.00 ‘s morgens zullen vertrekken richting Drietabbetje.” De voorzitter legt de nadruk op het feit dat de mensen zich tijdig moeten aanmelden, anders krijgt de organisatie te maken met logistieke problemen. “Drietabbetje is niet om de hoek en als men niet bijtijds vertrekt, zal het niet mogelijk zijn om dezelfde dag aan te komen. We doen er alles aan om dezelfde dag aan te komen, zodat je niet halverwege hoeft te overnachten, want als je moet overnachten kan je te maken krijgen met huisvestingsproblemen en dat wil de organisatie niet hebben”, verklaart de voorzitter.
De deelnemers aan het evenement zijn in Paramaribo geregistreerd, waarvan gisteren de laatste registratiedag was. De mensen hebben zich de afgelopen periode geregistreerd bij de diverse departementen. Er is 1 boot gereserveerd voor die mensen. De stammen zijn ook geregistreerd. Late aanmeldingen kunnen dus niet meer geaccommodeerd worden. “We hebben vanuit de Saramaccaners 200 mensen geregistreerd, vanuit Matawai 93. In het Cottica-gebied waren er 240 personen geregistreerd, maar deze groep is gevraagd dit aantal te beperken tot 120 personen, omdat we zitten met een transportprobleem. Vanuit de Franse kant verwachten we verder een boot met 30-35 personen, uit het Paramacca-gebied komen 50 personen en het Lawa-gebied vaardigt ook rond de 30 mensen af”, zegt Brunswijk. De groepen zijn gevraagd enigszins rekening te houden en het aantal tot een bepaald minimum te houden, omdat de organisatie rekening moet houden met de accommodaties te Drietabbetje. Brunswijk wil de groepen in dit kader op het hart drukken de instructies van de organisatie nauwkeurig op te volgen, zodat zaken ordelijk kunnen verlopen. Tenslotte vraagt de commissie dat de mensen rekening houden met milieuaspecten en hun vuil niet overal deponeren. ‘Laat het gebied netjes blijven.’
Ten aanzien van de voeding heeft de commissie het zodanig geregeld dat de groepen die komen hun eigen voeding meenemen. “Wij gaan deels inkomen, echter is het commissiebestuur van mening dat de mensen tijdens het afreizen naar het gebied iets moeten hebben om te eten.” Van 8-10 oktober worden de mensen op Drietabbetje zelf wel voorzien. Volgens de commissie-voorzitter hebben overigens bijna 90% van de mensen die zij tot nu toe hebben gesproken, waaronder ook de verschillende stammen, aangegeven blij te zijn met de aankomende besprekingen die gevoerd zullen worden. Deze komt op het juiste moment, omdat zij mee kunnen doen om richting te geven aan de sturing van het binnenland.
NK

error: Kopiëren mag niet!