Ressort Leiding al 6 weken zonder dienstvoertuig

Een integrale aanpak van de zware criminaliteit is volgens VHP-assembleelid en ex-politiecommissaris Krishna Mathoera noodzakelijk om de verontrustende trend van de stijgende criminaliteitscijfers te beheersen. “Deze integrale aanpak is niet gepresenteerd door de minister van Justitie en Politie bij de door hem gehouden persconferentie, waarmee de ongerustheid in de samenleving niet is weggemaakt. Meer surveillance door de politie is een dooddoener, omdat die de jaarlijkse 10.000 overvallen, berovingen, inbraken en andere vormen van diefstal niet aanzienlijk heeft doen dalen. Overigens mag je afvragen of de minister bekend is met de staat van het wagenpark van het Korps Politie Suriname. Vele ressorten zijn niet of nauwelijks in staat om in te spelen op meldingen, omdat ze geen voertuigen hebben, laat staan een adequate surveillance uitvoeren. Een goed voorbeeld is het resort Leiding 9a, die al 6 weken geen voertuig heeft”, zegt Mathoera aan Dagblad Suriname.
90% van alle zware criminaliteit vindt plaats in Paramaribo en Wanica
Een ander argument om te twijfelen aan de aanpak is volgens de politica het feit dat bijna 90% van alle zware criminaliteit plaatsvindt in Paramaribo en Wanica, waardoor voorkomen van criminaliteit door surveillance, vanwege de geografische uitgestrektheid, een haast onmogelijke opgave is. “Hooguit zal door surveillance de pakkans van criminelen verbeterd worden, wat op zich toe te juichen is. De focus moet toch liggen op voorkomen van zware criminaliteit, omdat de burger meer heeft aan rustig slapen dan slachtoffer worden.”
Politieke wil en bereidheid nodig om te investeren in justitiële keten
Voor een integrale aanpak is volgens de parlementariër politieke wil en bereidheid nodig om te investeren in de justitiële keten om de schade, die criminaliteit de samenleving kost, te beperken. Deze schade loopt in de miljoenen. “Als voor elk vermogensdelict gemiddeld SRD 10.000 schade in rekening wordt gebracht, dan is de schade voor de bijkans 10.000 gevallen jaarlijks SRD 100 miljoen. Dit is slechts een indicatie, omdat de schade vele malen hoger ligt, als we medische kosten, herstel van vernielingen, investering in extra beveiliging, onderzoek en berechting optellen, bij al de meegenomen goederen. Heel vaak wordt extra gepleit voor daders, terwijl slachtoffers vergeten worden met hun levenslange trauma, hun gevoel van onrecht, van machteloosheid en van angst. Deze angst en onmacht kunnen ingedamd worden met dadergerichte opsporing, met versterken van de inlichtingenpositie, met structurele verbetering van de zichtbaarheid van de politie, met voorlichting, met meer opsporingsbevoegdheden, met zwaardere straffen voor recidivisten en resocialisatie van jongeren, betrokken bij criminaliteit. Maar dan moet de regering dat ook willen. Helaas is ondanks de immense schade de politieke wil beperkt gebleven tot ad hoc surveillance. Zonder politieke wil en bereidheid zullen burgers alle maatregelen moeten treffen om zichzelf beter te beschermen. Ze zullen alerter moeten zijn, telefoonnummers uitwisselen, letten op ongebruikelijke bewegingen en letten op mekaars woningen. Immers voorkomen is beter dan slachtoffer worden”, aldus de VHP’er.
FR

error: Kopiëren mag niet!