Gajadien: ‘Beloftes in opkomende jaarrede worden gefinancierd met leningen’

Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien
Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien
Jaarrede president verschoven naar 1 oktober

De buitengewone openbare DNA-vergadering, waarin president Desi Bouterse het regeringsbeleid voor het dienstjaar 2019 in De Nationale Assemblee (DNA) zal presenteren, is op verzoek van de regering verschoven naar maandag 1 oktober. Deze vergadering was in eerste instantie gepland voor vrijdag 28 september. Het staatshoofd zal gelijk na de jaarrede de conceptbegrotingen over het dienstjaar 2019 overhandigen aan de parlementsleiding. Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat hij niet veel verwacht van de jaarrede van het staatshoofd. “Zoals bij de afgelopen 8 jaarredes, zullen wij weer een afgezaagd en cliché verhaal horen met een aantal beloftes en projecten die de president wil uitvoeren. Alleen zullen bijna al deze nieuwe projecten en beloftes voor de 100% gefinancierd worden uit leningen, omdat er geen geld is.” Volgens de VHP’er is het opvallend dat het leningenplafond geen ruimte meer biedt om nieuwe leningen aan te gaan, waardoor het te verwachten is dat er wederom een beroep zal worden gedaan aan de ‘slaafse coalitie’ om deze projecten met hun meerderheid in DNA goed te keuren.
Alles duurder geworden
Feit volgens Gajadien is dat de samenleving ondanks al deze mooie verhalen nu in een veel slechtere situatie is gebracht. De VHP’er benadrukt dat de feitelijke situatie niet om liegt en alles 2 tot 3 maal duurder is geworden met de devaluaties en wisselkoersstijging. “Waar een pak brood SRD 3,50 kostte, is het nu bijna SRD 10. De wisselkoers is 3 maal de lucht ingegaan, babyvoeding is van SRD 5 naar SRD 35 gegaan. De mooie praatjes van de president die wij op 1 oktober zullen horen, hebben de samenleving tot op dit moment nooit soelaas geboden. Wij hebben gezien dat de president ooit een gouden kerst beloofde in een bepaald jaar, maar het is nu alleen maar slechter geworden”, aldus de politicus.
Uitgebleven beloftes oude jaarredes
De krant heeft uit eigen analyse van de afgelopen jaarredes van het staatshoofd kunnen vaststellen dat een aantal voorgenomen zaken nog steeds niet is gerealiseerd. Het gaat hier om de bouw van 8 flats van 259 wooneenheden en ook nog eens 18.000 woningen verspreid over het hele land. Daarnaast zou een medisch centrum en een open universiteit in het district Wanica worden opgezet. Er zou verder worden gewerkt aan de instelling van een hoog specialistische Nationale Raad voor Wetenschap en Technologie die de president rechtstreeks moet adviseren, het Puerta America project aan de monding van de Surinamerivier (zeehaven), een nieuwe internationale luchthaven, de weg oeververbinding Nieuw Amsterdam, 4 parken in Sipaliwini, gericht op onder andere gezondheidstoerisme, evaluatie van het Fiso-beloningssysteem, oplossing grondenrechtenvraagstuk binnenlandbewoners en herlocatie van de Centrale Markt.
Bauxietsector dood door wanbeleid regering
Ook een groot aantal zaken uit de jaarrede van vorig jaar blijkt niet te zijn gerealiseerd. Zo beloofde waarnemend president Ashwin Adhin dat de regering uiterlijk december 2017 de onderhandelingen met multinational Alcoa zou afronden. Hierna zouden de conceptovereenkomsten voor de definitieve beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst, de ontwikkeling van de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebied in West Suriname en andere aparte overeenkomsten aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring worden aangeboden. Met betrekking tot de ontwikkeling van onze bauxietvoorraden in het Bakhuysgebied in West Suriname, zou eveneens een conceptovereenkomst worden aangeboden aan het parlement. “Er is steeds aangegeven dat de bauxietsector behouden zou worden en er onderhandelingen hierover gevoerd zouden worden. Uiteindelijk gaat de hele bauxietsector dood door wanbeleid van deze regering”, aldus Gajadien.
Nieuw gebouw voor NJP; invoering BTW
Ook het opzetten van een nieuw gebouw voor het Nationaal Jeugdparlement ligt al enkele jaren op de lijst van de president. De regering gaf in 2016 te kennen dat gezien de precaire situatie van het land, dit gebouw voorlopig niet mogelijk is. Oud-minister van Sport en Jeugdzaken, Faizel Abdoelgafoer, deelde toen mee dat de planning voor de bouw van het eigen NJP-gebouw al helemaal in kannen en kruiken is. Slechts de financiële middelen moesten nog vrijgemaakt worden voor dit project. Daarnaast komen in de jaarredes steeds voor: privatisering van staatsbedrijven, invoering Bruto Toegevoegde Waarde (BTW), Paranam Industriepark, lucht- en vaartpatrouilles door de politie en het Nationaal Leger, indiening toerismewetten, indiening waterwetten, grotere investering in landbouw om voedselschuur regio te worden, de rol van de Commissie Ordening Goudsector (OGS) is nog steeds onduidelijk, implementatie CCT-programma en invoering ouderschapsverlof voor zowel moeders als vaders. Deze laatste wet is wel ingediend in het parlement.
24 uur huisartsenposten?
Het verhaal dat Suriname 24 uur toegang zou krijgen tot huisartsenposten is met de ‘rommelige’ zorgsector slechts een droom gebleven. Adhin zei vorig jaar dat ultimo januari 2018 de instelling van huisartsenposten een feit zou zijn. Deze posten moeten de bevolking 24 uur per dag toegang verlenen tot het gezondheidszorgsysteem. Met de instelling zou de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis in belangrijke mate worden ontlast om zich beter te kunnen toeleggen op de gecompliceerde gevallen.
FR

error: Kopiëren mag niet!