Het komend schooljaar ziet er niet rooskleurig uit. De volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed (VHP) stelt dat het schooljaar 2018/2019 gekenmerkt zal worden door een terugval in het aantal scholieren voor het primair, secundair en tertiair onderwijs. Dit, vanwege de forse verhoging van het inschrijfgeld. Bij het vorig schooljaar bijvoorbeeld bedroeg de ouderbijdrage inclusief materiaalkosten SRD 185 (lagere scholen), SRD 190 (muloscholen) en SRD 245 (lbo-scholen). In het komend schooljaar bedraagt dit respectievelijk SRD 250, SRD 275 en SRD 300. Voor de studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) geldt er een nieuw tarief van SRD 1850. De VHP-fractie heeft al langer dan een maand een brief verstuurd naar de president om aandacht te vragen voor deze problematiek. Echter mocht dit niet baten. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert Nurmohamed dat het terugdraaien of verlagen van het inschrijfgeld een noodzaak is.
“Het onderwijs behoort tot één van de ontwikkelingspilaren. Met deze verhoging heeft de regering de weg naar verdere armoede ingezet. Het uitdelen van duizenden schoolpakketten geeft al aan hoe ernstig de situatie is.” Volgens Nurmohamed zijn het deze taferelen die ervoor zullen zorgen dat veel scholieren geen onderwijs zullen genieten in het komend schooljaar. De salarisverhoging bij de ambtenaren zal niet bijdragen aan het verhelpen van dit fenomeen. “Men denkt dat de armoede opgelost is, want de ambtenaren hebben een salarisverhoging gekregen. Maar de harde realiteit is dat het gros van de kinderen, dat met een lege maag naar school gaat, ouders hebben die geen ambtenaren zijn. Ze komen vaak uit de sociaal zwakke buurten.”
Voorts is er nauwelijks iets gedaan aan de fysieke omstandigheden van de scholen. “Wat ook opvalt, is dat investeringen op de scholen zijn uitgebleven. Dus op 1 oktober moet er weer met kapotte middelen gewerkt worden.” Daarnaast dragen de ‘hervormingen’ van Onderwijsminister Lilian Ferrier niet bij aan de gewenste situatie. Nurmohamed beklemtoont dat die onderwijshervormingen belangrijk zijn, echter is de vraag of kwaliteitszorg thans groen licht moet krijgen of het fuseren van bepaalde onderwijstypen. “Kwaliteitszorg vanaf de lagere tot hogere school is belangrijker. Fusering kan daarna ook. Er zijn zoveel plannen geschreven wat in het onderwijs moet gebeuren, maar er komt niets van terecht”, aldus Nurmohamed.
KSR