Jogi: ‘Blokkering verhoogde schadeloosstelling geen misverstand’

VHP-assembleelid Mahinder Jogi gelooft niet dat een misverstand ervoor heeft gezorgd dat de verhoogde uitbetaling van DNA-leden is geblokkeerd. Aan Dagblad Suriname zegt de VHP’er de informatie te hebben gehad dat president Desi Bouterse of iemand binnen de regering wel bewust de opdracht hiervoor aan Cebuma heeft gegeven. Jogi voert aan dat niet zonder een wet opdracht kan worden gegeven om de verhogingen van DNA-leden niet uit te betalen. “De president was kennelijk nog onder narcose na zijn ingreep in Cuba toen hij de opdracht gaf om de zaken te blokkeren. Kennelijk heeft hij hierna ingezien dat hij inderdaad wet en recht aan het vertrappen is, waardoor hij zich nu beroept op een misverstand. Met het slechts aangeven van de kabinetsdirecteur dat het om een misverstand gaat, is de fout nog niet gecorrigeerd”, zegt de parlementariër. De regeringsvergadering vorige week is akkoord gegaan met het voorstel van president Bouterse om de verhoogde salarissen van hem, de vicepresident en ministers niet uit te betalen. Bij wet zal de koppeling van de salarissen van de ministers aan de departementsdirecteuren worden gewijzigd. Jogi benadrukt dat het bij hem niet gaat om meer of minder te verdienen, maar het feit dat alles conform wetgeving moet plaatsvinden.
Trias politica wordt weer vertrapt
De trias politica gedachte regelt de verhouding tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht en zorgt ervoor dat de ene macht de andere macht niet mag domineren. Ook mag niet worden ingebroken bij een andere macht. “Gezien de vele politieke ontwikkelingen zien wij dat president Bouterse wel die neiging heeft. Om zichzelf te redden heeft hij eerder meerdere keren ingebroken bij de rechterlijke macht en nu ook het parlement. De grondwet is duidelijk: staatsorganen dienen zich te houden aan wet en recht. Het instituut van de president als staatsorgaan dient dat dus ook te doen. Regels zijn regels. Wij willen niet terug gaan naar de periode van de dictatuur waar Bouterse weer de machtigste man wordt van het land. Dat is niet waarvoor het volk heeft gekozen”, benadrukt Jogi.
Salarisverhoging ambtenaren zoethoudertje
Jogi benadrukt dat de regering met het toekennen van een loonsverhoging aan de ambtenaren en het terugtrekking van deze verhogingen aan de regering simpelweg probeert om haar falen en desastreus beleid vanaf 2010 te dekken en een zogenaamde ‘tjepotie’ gevoel te creëren bij de mensen. “De president moet verantwoordelijkheid nemen voor de ellende die hij de afgelopen jaren heeft gecreëerd. Hij moet geen ‘mooi boi’ spelen door te verwijzen naar minderbedeelden en schoonmaaksters. Hij is de degene die deze mensen het leven ondraaglijk heeft gemaakt. Met het toekennen van deze verhogingen wordt daarom ook geen solidariteit getoond met de werkers aan de onderkant van de ladder, omdat de mensen nog steeds niet de welvaart hebben die zij hadden vóór 2010. Brandstofprijzen blijven stijgen, verspillingen gaan door, corruptie wordt niet gestopt, steeds meer belastingen komen erbij en alles in de winkel wordt met de dag duurder”, benadrukt de VHP’er. Het staatshoofd zou volgens hem goed doen door eerst de valutawisselkoers omlaag te brengen, waardoor echte welvaart en solidariteit wordt getoond met de laagverdieners. “Dan heeft niemand een salarisverhoging nodig”, aldus de politicus.
DNA-voorzitter moet deze week spoedvergadering uitschrijven
Jogi stelt dat de VHP een initiatiefwet ingediend heeft om de verhoging aan te houden voor Assembleeleden en binnen zes maanden te gaan voor een integrale wijziging op basis van een ander conceptwet. Hij hoopt dat Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deze week nog een spoedvergadering uitschrijft om deze initiatiefwet in behandeling te nemen en goed te keuren.
FR

error: Kopiëren mag niet!