“De uitvoering van het herwaarderingsprogramma laat veel te wensen over. Wat velen over het hoofd zien, is dat dit programma meerdere componenten bevat dan alleen de financiële zaken. Zo zijn de kwaliteitsversterkende componenten tot op heden niet duidelijk merkbaar. Denk maar aan de gebrekkige leermiddelen en schoolmeubilair, erbarmelijke sanitaire voorzieningen, schoolgebouwen die niet bestendig zijn tegen onweer en geen consistentie in leermethoden. Er zijn zoveel beloften gedaan door de huidige regering, alleen om zaken te sussen. Maar wanneer het ineens vast begint te lopen, wil de regering meteen andere maatregelen implementeren. Zo gaat dat niet! Als de regering de vertrouwenscrisis wil wegwerken, dient de transparantie in acht genomen te worden”, nuanceert Etnel in gesprek met Dagblad Suriname.
Zij doelt hiermee op het feit dat de onderhandelingen tussen enerzijds de regering en anderzijds het bestuur van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) alsook de Bond van Leraren (BvL) structureel op de klippen zijn gelopen, terwijl er met wederzijds goedvinden afspraken worden gemaakt. Velen vragen zich af of de scholen daadwerkelijk zullen aanvangen op 1 oktober 2018 na het ultimatum dat vakbondsleider Wilgo Valies heeft gesteld. Onlangs kwam aan het licht dat de permanente educatietoelage afgebouwd zal worden. Dit is totaal niet in goede aarde gevallen bij de onderwijsgevenden. Het vervelende is dat de samenleving abrupt wordt ‘verrast’ met dergelijke strubbelingen binnen het onderwijs.
Critici beweren dat de vakbonden in kwestie niet altijd transparant zijn in het delen van de gemaakte afspraken met de samenleving. “Wanneer zaken echter misgaan, wordt er wel werk van gemaakt om een ieder daarover in kennis te stellen. Is dit voldoende om solidair te kunnen zijn met de leraren? Die openhartigheid van zaken moet wederzijds zijn, dus zowel de regering als BvL/ALS hebben de plicht om informatie te verschaffen aan de samenleving. Wat BvL/ALS wel doet, is door middel van de algemene ledenvergadering (alv) hun leden informeren. Meestal communiceren ze dan ook met de gemeenschap via een persconferentie. Maar hoe vaak doet de regering dat? Niet alles hoeft vanuit BvL/ALS te komen”, aldus de reactie van Etnel.
KSR