“Die tijd van winti wai, SLM pai is voorbij”

Die tijd van Winti Wai, SLM Pai is  voorbijEen journalist vroeg de directie van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) op hun laatste persconferentie of het sluiten van Residence Inn (Paramaribo), gelegen heeft aan mismanagement. Steve Silos, chief financial officer (CFO) bij de SLM, reageerde hierop met: ‘Onder andere’. De moederorganisatie SLM heeft werk aan de winkel. Het bedrijf zit al jaren in de rode cijfers. De directeur stelt dat er momenteel een strategisch plan in ontwerp is voor de gezondmaking van het bedrijf. Een plan dat een periode van 3 jaar bestrijkt. “Het is nog niet klaar. Het is in concept. Ik hoop dat wij eind van de maand, begin volgende maand (september-oktober) in principe klaar zijn om te komen tot een RvC-besluit”, stelt directeur Gerard Lau.
Er wordt gekeken naar aspecten, zoals hoe de SLM samenwerkt met andere organisaties (lokaal en internationaal). Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met touroperator TUI. De samenwerking die sinds 2017 is opgepakt, wordt momenteel geëvalueerd. In het samenwerken met partners moet er verbetering komen. Ook routeontwikkeling is in dit kader een aandachtspunt. Zaken met betrekking tot de omzetverhoging worden meegenomen. Kostenaspecten zijn belangrijk. De SLM heeft een overschot aan werknemers, maar zit tegelijkertijd met haar efficiëntievraagstuk. De landingsrechten worden meegenomen in dit traject. Dit regardeert echter ook de overheid. De SLM geniet volgens Lau hopelijk prioriteit wanneer het gaat om landingsrechten.
Gratis reizen (vooral door politici) zal ook aandacht krijgen. SLM zal ernaar toe werken om haar vluchten vol te krijgen. Echter zijn er in het laag seizoen mogelijk lege stoelen. Ook hiervoor zijn er internationaal gangbare modellen. Om niet leeg te vliegen, kan SLM de gangbare modellen hanteren om haar stoelen tegen betaling toch te vullen. “Er worden geen gratis tickets meer verstrekt voor A, B of C”, zegt Lau. Silos stelt: “Die tijd van winti wai, SLM pai is voorbij”.
Verder kijkt de SLM vooral naar waar er verliezen worden geleden. Residence Inn Paramaribo is daar een sprekend voorbeeld van. Het bedrijf heeft maandelijks SRD 350.000 aan verlies moeten lijden vanwege dit hotel. Residence Inn Nickerie draait nog goed. Daarom blijft die nog draaien. Gezien het plan nog niet af is, werd aan Lau gevraagd waarom er nu al uitvoering wordt gegeven aan het besluit van het sluiten van het hotel. Dit, terwijl het strategisch plan van de SLM nog in de maak is. Er kon een mogelijkheid zijn waarmee Residence Inn Paramaribo toch te redden was. Voor Lau was dit besluit echter een logische. “Het is een low hanging fruit. In de plannen die wij in concept hebben en bijna klaar mee zijn, hebben wij gesteld dat zaken die bloeden en niet relevant zijn voor een vliegbedrijf, wij een stop aan moeten brengen. Dat is helaas Residence Inn Paramaribo”, aldus Lau. Het institutioneel versterken van organen binnen de transportsector van Suriname en het in orde brengen van de nodige wet- en regelgeving vergen al jaren aandacht. Hierbij is ook van belang het aangaan van nieuwe luchtvaartovereenkomsten met het doel te komen tot het verruimen van het aantal bestemmingen. Het ultieme doel is te geraken tot bevorderen van het personen- en goederenverkeer naar, van en via Suriname.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!