Radjoe Bhikharie: “SPBA en regering visieloos ten opzichte van rijstsector”

Radjoe Bhikharie SPBA en regering  visieloos ten opzichte van de rijssectorRadjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieboeren (BSP), is niet echt ingenomen met de houding van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA). De SPBA heeft een ultimatum gesteld aan de opkopers/verwerkers, aangesloten bij de Vereniging van Rijstexporteurs en de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE). Er moet een nieuwe opkoopprijs komen voor de padie. Blijft dat uit, dan zal men een petitie aanbieden aan districtscommissaris van Nickerie, Wedprekash Joeloemsingh.
Bhikarie blijft erop hameren dat er structurele verandering moet worden opgeëist vanuit de kant van de overheid, en geen eventuele bemiddelingen. Van de belanghebbenden moet er simpelweg medewerking worden opgeëist om de structurele problemen binnen de sector op te lossen. Hij is ervan overtuigd dat een nieuwe prijs voor de padie, een ad hoc oplossing zal bieden. Een langdurige oplossing, zal uitblijven. “Dezelfde boeren zullen uiteindelijk klagen over al de infrastructuur die niet wordt aangepakt door de overheid. Een onderhandelingsorgaan bestaat er niet. Uiteindelijk zal men in het volgende seizoen dus weer een petitie willen aanbieden voor nieuwe prijzen”, stelt de bondsvoorzitter.
Indien de overheid gevraagd wordt om te bemiddelen, zal die naar zijn oordeel telkens ad hoc maatregelen treffen. “De opkoper heeft de regering onder controle. Wij zijn nu afhankelijk van de opkopers. Als boerenorganisatie moeten wij strijden om structureel minder afhankelijk te worden van opkopers, onder welke regering dan ook. De afhankelijkheid zorgt voor verarming van de boer. Dit is wat de SPBA moet begrijpen. De BSP heeft een gematigde liberale visie, terwijl de SPBA en de regering nu visieloos zijn ten opzichte van de rijssector”, aldus de BSP-voorzitter.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!