Veranderend seksueel en reproductief gedrag adolescenten binnenland

Student van de masteropleiding Research Methods, Simone Koole, heeft in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) haar afstudeerthesis met succes verdedigd. Haar thesis heeft als titel Adolescent Friendly Sexual and Reproductive Health in the Interior of Suriname. Het onderzoek is verricht bij adolescenten en dat zijn personen tussen 10-19 jaar (WHO definitie). Ook is er sprake van vroege (10-14 jaar) en late adolescentie (15-19 jaar). Adolescentie is een zekere volwassenheid, waarbij de persoon wordt geconfronteerd met psychische en emotionele factoren, waarbij er bepaalde uitdagingen en gevaren komen bij kijken. Dit onderzoek is relevant voor de samenleving, omdat het een bijdrage levert met betrekking tot de kennis en het veranderende seksuele en reproductieve gedrag van adolescenten in het binnenland. Koole heeft namelijk een inventarisatie gedaan van de behoeften van medische, diensten die geboden moeten worden in het binnenland en er zijn voorstellen gedaan met betrekking tot de seksuele reproductieve gezondheid van adolescenten.
Verbetering van seksuele reproductieve gezondheidsgegevensverzameling
“De interesse voor dit onderwerp vloeit voort uit mijn arbeidstijd bij het ministerie van Volksgezondheid in de periode 2003-2007, waarbij ik werkzaam was bij de Joint Program for Reproductive Health in Suriname, een project van de United Nations Fund for Population (Unfpa) en Volksgezondheid. Binnen dit project waren wij vaak bezig met verschillende organisaties, waaronder de Medische Zending (MZ) en vanaf 2003 is het contact gestart. Na dit project was er ook nog een project gedaan door de Nederlandse ambassade, waarbinnen er een meet assessment is gedaan voor het collecteren en analyseren van data aangaande adolescenten en binnen dit project fungeerde ik als de hoofdonderzoeker”, verklaart zij haar interesse. De bedoelingen van beide projecten was uiteindelijk verbetering van seksuele reproductieve gezondheidsgegevensverzameling en gebruik van de gegevensbestanden.
De analyse van het probleem vloeit voort uit het seksuele reproductieve gedrag dat bekeken is in de context van de familie van de adolescenten, het dorpsleven, de sociale relaties en de gezondheid. Daarbij zijn de patronen binnen het seksuele reproductieve gedrag bekeken en de kennis over en van de medische diensten en de eventuele verschillen die zich in de regio van de Medische Zending heeft voorgedaan. Binnen dit onderzoek is zij vanuit gegaan dat de samenleving invloed uitoefent op het gedrag van de adolescenten en de diensten van de Medische Zending. De Medische Zending heeft invloed op wat de adolescent doet en de verandering van het gedrag. De adolescent is vooral verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. De hypothese stelt dat er een verband is tussen de kennis, het gebruik van de reproductieve gezondheidsdiensten van de Medische Zending en het seksueel gedrag. Daarbij heeft zij gekeken naar gesloten gemeenschappen en het belang van sociale beïnvloeding, waarbij cultuur een belangrijk aspect is. De gebieden waar het onderzoek is gedaan, zijn de Inheemsen van Apoera, Washabo, Section, Marron-gebied Brokopondo en Brownsweg en de omgeving langs de Surinamerivier, het dorp Gujaba, in oosten Drietabbetje en alle andere dorpen hierom heen en de Inheemsen van Kwamalasumutu en Apetina.
Resultaten
Koole stelt vervolgens dat de achtergestelde positie van het binnenland maakt dat men steeds achterloopt op zaken. Verandering van het seksuele reproductieve gedrag van de Marrons kan niet meer gestopt worden vanwege de onhoudbare ontwikkelingen die er zijn binnen dit gebied. De adolescenten hebben aangegeven dat vertrouwelijkheid een van de belangrijkste voorwaarden zijn voor hen. Om gebruik te maken van de diensten is deze vertrouwelijkheid heel erg belangrijk. Verder houdt de gezondheidswerker zich niet altijd aan de regels en procedures. Het beleid van zowel Volksgezondheid als de Medische Zending zal opnieuw bekeken moeten worden.
NK

error: Kopiëren mag niet!