Rosebel zal kleinschalige mijnbouw niet meer toestaan op Saramacca

Naast de algemene positieve voordelen van het Saramacca-project, zijn er mogelijke effecten geïdentificeerd op de kleinschalige mijnbouw in het projectgebied. Rosebel Gold Mines NV zal niet meer toestaan dat kleine gouddelvers nu op haar concessie naar goud zoeken. “Wij hebben wat ervaring op dit gebied op de concessie te Rosebel. Die ervaring zullen wij meenemen naar de Saramaccaconcessie. Onze eerste optie is om te voorkomen dat de kleinschalige mijnbouw op de concessie komt. Mocht het zijn dat dat in de toekomst het geval zou zijn, hebben wij een uiterlijk samenwerkingsverband met de overheid en het traditioneel gezag, waarbij je dit fenomeen probeert te beheren”, stelt Jerry Finisie, sustainability manager bij Rosebel.
Het bedrijf meent te zullen trachten, mee te helpen denken aan alternatieven voor deze groep ondernemers. Een uitdaging wordt echter wel om gouddelvers ‘om te toveren’ tot arbeiders, gezien zij met het delven van goud al een bepaald niveau van inkomen hebben, dat niet door normaal arbeid kan worden gehaald. Veel werkgelegenheid kan die ook niet bieden vanwege een beperkt aantal plekken op Saramacca (70 tot 90).
De bestaande condities van deze satelliet mijngebied zijn reeds eerder beïnvloed door menselijke activiteiten, waaronder kleine mijnbouw. In februari 2018 waren er geen actieve kleinschalige mijnbouwactiviteiten binnen de concessie, maar er zijn wel enkele door kleinschalige goudmijnbouw verstoorde gebieden in de nabijheid van de concessie (ten noorden in het gebied bekend als Krabudoin, en ten westen aan de rivier Pikin Saramacca).
“Bijkans 14% van het lokaal gebied dat door het projectgebied verstoord zal worden, is reeds eerder verstoord. Ongeveer 64% procent van de waterstromen die door het project beïnvloed zullen worden, zijn reeds eerder aangetast door menselijke activiteiten.” Dit blijkt uit het onderzoeksrapport van Rosebel zelf.
RGM zal in dit gebied regelmatig luchtmetingen moeten verrichten. Zij zal deze luchtmetingen leggen naast de resultaten van het onderzoek naar de luchtkwaliteit, voordat de operaties begonnen. Daarnaast zullen de luchtmetingen worden gelegd naast internationale standaarden van luchtvervuiling. Als gevolg hiervan zal RGM ook haar onderhoudsplannen voor haar voertuigen moeten afstemmen op de resultaten van deze metingen.
Rehabilitatie van de gebieden waar RGM operationeel zal zijn, wordt een kwestie die vaak aan de orde zal komen.
RGM is de dochteronderneming van multinational Iamgold, die zich moet houden aan internationale beursgenoteerde standaarden. In haar milieueffectenrapport doet het bedrijf de commitment naar de Surinaamse overheid toe, omzichtig om te zullen gaan met het milieu en sociale aspecten rond haar operatiekamp. Critici zijn er sceptisch over. Niet alleen over de omzichtigheid van Rosebel, maar ook om de monitoringskracht van de Surinaamse aangewezen autoriteiten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!