Rosebel Gold Mines NV heeft in haar uitbesteed milieuonderzoek in totaal 661 plantensoorten geïdentificeerd in het onderzocht gebied, waaronder de Saramacca concessie en transportcorridor. Hiertussen zijn er ook heel wat bomen gevonden, die verwijderd moeten worden. Rosebel zal een ‘haul road’ van bijkans 18 kilometers aanleggen. De weg moet hiervoor vrij worden gemaakt. Zij moet echter hiervoor eerst overeenstemming bereiken met de eigenaren van de bomen. Er zijn inmiddels al gesprekken gevoerd. “Voordat wij één boom kunnen aanraken, moeten wij een overeenkomst hebben gesloten met de gemeenschapsboseigenaren”, stelt Jerry Finisie, sustainability manager bij Rosebel Gold Mines.
Aan de hand van de overeenkomsten zal bepaald worden wat er met het hout wordt gedaan. In het geval van de Rosebelmijn werden er overeenkomsten aangegaan met concessionarissen. Commerciële houtsoorten werden/worden door Rosebel gewonnen. Die worden opgestapeld bij een geïdentificeerde lading. De verschillende eigenaren van de houtsoorten worden in de gelegenheid gesteld om het hout op te halen. De overige houtsoorten die niet commercieel bruikbaar zijn, worden verwaarloosd. De dorpen langs de Brownsweg bestaan ook uit gemeenschapsbossen. Lokale personen huren derden in voor de houtkap, aangezien zij de vereiste apparatuur niet hebben. Twee gemeenschapsbossen (Nieuw Ganzee en Kadjoe) overlappen de Saramacca concessie. Een gemeenschapsbos dat tot de Saramaka stam behoort, overlapt de voorgestelde doorgangsweg van het project.
Het regenwoud van Suriname bevat een aantal waardevolle hardhout boomsoorten. De totale export van hout in 2016 bedroeg US$ 27,9 miljoen, met als grootste exportmarkten Azië, Europa en het Caribisch gebied. De totale houtproductie in Suriname is in de loop van de jaren globaal gestegen. Brokopondo produceerde 21% van al het hout in Suriname in 2016. De houtkap is de laatste 3 decennia in Suriname flink toegenomen en de hoeveelheid geproduceerde hout in Brokopondo steeg met 51% (van 2015 tot 2016).
Als onderdeel van de inspanningen voor decentralisatie heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling recent geprobeerd om het beheer van gemeenschapsbossen voor dorpen in het binnenland te verbeteren. Een gebrek aan duidelijke regels en procedures heeft geleid tot enkele uitdagingen bij het beheer van deze bossen, die het ministerie momenteel probeert aan te pakken door middel van regelgeving.
Kavish Ganesh