Kensenhuis geeft parlement een 7

NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis
NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis
‘Wij hebben ons uiterste best gedaan, maar ik ben toch niet tevreden’

NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis geeft De Nationale Assemblee (DNA) een 7 voor de prestatie die het college in het afgelopen vergaderjaar heeft geleverd. De Nationale Assemblee is vanaf 1 september met reces. Alle ogen zijn nu gericht op 28 september, de dag waarop president Desi Bouterse zijn jaarrede zal houden. “Wij hebben als parlement ons uiterste best gedaan, maar ik ben toch niet tevreden. Het kan beter. Daarom geef ik het parlement een 7”, zegt Kensenhuis aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat het college het afgelopen jaar een drukke en enerverende periode heeft gehad, waar een aantal belangrijke wetten wederom zijn behandeld en aangenomen. Daartegenover is de volksvertegenwoordiging vaak genoeg met de regering in conclaaf geweest met betrekking tot maatregelen die genomen moeten worden om de economie gezond te krijgen. Als voorbeeld noemt hij de meningsverschillen tussen regering en DNA bij de begrotingsbehandeling van 2018 toen de regering verplicht werd om de concrete aanbevelingen van het parlement op te volgen, alvorens de begroting verder kon worden behandeld. “We staan nu op het punt waar de regering de begrotingen over het dienstjaar 2019 moet indienen. Wij hebben een aantal stappen gedaan in de richting om de economie gezond te maken en wij hopen dat wij dus aan het einde van dit jaar toch de verbeteringen en veranderingen zien”, stelt hij.
Arbeidswetgeving verder gemoderniseerd
Kensenhuis, die als voorzitter van de commissies van rapporteurs dit jaar wederom niet stil heeft gezeten voor wat arbeidswetgeving betreft, vindt het belangrijk dat de arbeidswetgeving met de aanname/wijziging van de Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen, de Ontslagwet 2018 en de Wet Omzetting van de Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd verder is gemoderniseerd. “We hopen zeer binnenkort de laatste wetten ook afgehandeld te hebben, waardoor wij uiteindelijk kunnen zeggen dat de arbeidswetgeving niet meer dateert van 1947 of 1960. Wij zullen dan arbeidswetgeving hebben aangepast aan de huidige tijd en omstandigheden, ILO-verdragen en regels die gelden binnen de Caricom”, aldus de NDP’er.
Aanname Wet Kinderarbeid belangrijk
Hoewel alle aangenomen wetten door de DNA even belangrijk zijn, krijgt de goedkeuring van de ‘Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen’ van Kensenhuis een speciale plaats. Hierin zijn regels opgenomen om kinderarbeid en het verrichten van arbeid door jeugdige personen tegen te gaan. “Ik kan niet zeggen dat de Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen meer prioriteit genoot, maar natuurlijk heb ik het als zeer belangrijk geacht om te werken aan de Wet Kinderarbeid. Zeker, omdat het gaat om de bescherming van kinderen”, stelt hij.
Wet voor bescherming moederschap volgt binnenkort
Kensenhuis benadrukt dat bij de laatste arbeidswetten ook het aspect van zwangerschapsverlof is meegenomen. Hij denkt daarom dat heel binnenkort ook de ‘Wet Bescherming Moederschap’ in DNA in behandeling zal worden genomen. De Wet Bescherming Moederschap moet betaald zwangerschapsverlof verplicht stellen in de private sector. Afgezien hiervan zal het ontwerp voorzieningen treffen voor de veiligheid en bescherming van de aanstaande moeder, tijdens en na de zwangerschap. “Wij zullen dan ook de moeders, de werknemers van het vrouwelijk geslacht in voldoende mate kunnen beschermen”, aldus de NDP’er.
Toelating Suzanna Maabo eind september
Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons verwacht de assembleeleden uiterlijk 25 september 2018 weer in de vergaderzaal voor de eerste huishoudelijke vergadering. Mogelijk wordt eind september ook de opvolger van Frederik Finisie, Suzanna Maabo, toegelaten tot De Nationale Assemblee. Finisie wordt districtscommissaris in Brokopondo. Assembleevoorzitter Simons zei bij de laatste DNA-vergadering dat reces niet betekent dat het college met vakantie gaat. Sommige leden gaan met vakantie, maar anderen zetten het werk op een ander niveau voort.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!