Jeffrey Leefmans: “Opgelegde bankkosten geen opdracht van CBvS”

Na de aanhouding van de geldzending van € 19 miljoen in Nederland, in april 2018, is gebleken dat de lokale bankinstellingen een bizar kostenbeleid hebben geïntroduceerd. De abrupte stortings- en opnamekosten zijn echter niet het gevolg van de interventie vanuit de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit accentueert Jeffrey Leefmans, voorzitter van Stichting Leaders Management Group, tijdens de vervolgbijeenkomst op 1 september over de te nemen stappen tegen de onterechte bankkosten. Deze kwestie is ondertussen voorgelegd aan de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Banken passen willekeur toe
Leefmans, die samen met vertegenwoordigers van de Consumentenkring aanwezig was bij het onderhoud met de CBvS, merkt op dat dit gesprek totaal geen zoden aan de dijk heeft gelegd. “Ik heb van de governor geen bevredigende antwoorden gehad op mijn vragen. Ik heb aangekaart dat de banken zonder een procesmatige aanpak, richting en coördinatie vanuit de bankiersvereniging opereren.” Daarbij blijkt in de praktijk dat er willekeur wordt toegepast. Zo zijn bepaalde grote ondernemers vrijgesteld van de opgelegde transactiekosten, terwijl de overige burgers wel de kosten moeten betalen om de afhandeling van de bankzaken te kunnen bewerkstelligen. “De governor benadrukte duidelijk dat de kosten die door de banken worden opgelegd geenszins in opdracht van de CBvS geschieden.”
Gebrek aan eenduidigheid
Wat Leefmans bijzonder irriteert, is dat er een gebrek aan eenduidigheid heerst binnen het Surinaams bankwezen. “De opname- en stortingskosten op de SRD en USD zijn niet in balans bij de Hakrinbank NV, De Surinaamsche Bank (DSB) en Finabank NV. Dat is het bewijs dat de banken niet met een richtige coördinatie werken.” Wat daarnaast opvalt, is dat de bankiersvereniging hierin evenmin een prominente rol heeft vervult. “Anders zou er slechts één manier van aanpak en één kostenbeleid zijn, en dat is er nu niet. Het publiek en het bedrijfsleven zijn van de ene op de andere dag hiermee geconfronteerd.”
Crisis vergt ander aanpak
In een periode van crisis is het niet elegant om kostenverhogende maatregelen te treffen, voert Leefmans aan. “Vooral als je niet kan hardmaken waarom deze kosten noodzakelijk zijn.” Ook de governor van CBvS liet weten dat het bedrijfsleven niet ervoor schroomt om hogere valutawisselkoersen in rekening te brengen dan normaliter gangbaar is. Volgens Leefmans heeft een cliënt de ruimte om in dergelijke gevallen de knoop door te hakken. Echter is dit wat lastiger als het een bank betreft. “Aangezien een bedrijf geen monopolistische positie heeft, kan je als klant weglopen. Maar dit is niet zo simpel bij een bank, want die heb je nodig voor onder andere overmakingen.”
CBvS ziet geen issue in bankkosten
In de optiek van de governor zouden de stortings- en opnamekosten niet zozeer een probleem moeten vormen. Leefmans kan zich niet terugvinden in deze zienswijze. “De kosten zijn ongeveer SRD 3 per storing. Bedrijven storten geen simpele bedragen van SRD 50 of 200; het gaat om grote bedragen zoals SRD 100.000.” De ‘simpele’ transactiekosten monden om die reden gauw uit in een koopkrachtverarming. “Als men SRD 225 miljoen op jaarbasis onttrekt, gaan wij het als bedrijfsleven zeker voelen. Je wordt namelijk SRD 225 miljoen armer in koopkracht.”
Bankwezen krijgt audit in 2020
Uit het onderhoud kwam voorts aan het licht dat het bankwezen in 2020 een audit zal ondergaan betreffende de naleving van internationale geldende bankregels ter voorkoming van money laundring. “Met andere woorden als Suriname niet voldoet aan de internationale compliance regels, krijgen we het probleem dat ons land geïsoleerd zal raken. Je zal dan bijvoorbeeld geen creditcard meer kunnen krijgen en ook geen overmakingen kunnen doen naar het buitenland.” Dit zou uitsluitend in het buitenland afgehandeld moeten worden. Volgens CBvS is dit de reden dat de banken extra kosten hanteren. Op deze manier kunnen de banken peperdure software aanschaffen om zich aan te sluiten bij een transparant bankennetwerk. “Wij hebben geen enkel probleem met regels binnen de transactiewereld van de banken. Het probleem is dat bepaalde banken bij opnames vragen waarvoor je het gaat gebruiken. In een crisistijd zou iedereen het met minder moeten doen, dan kan je niet komen met kostenverhogende maatregelen.” Uiteindelijk blijkt dat de situatie binnen het bankwezen hetzelfde is gebleven. Doordat de samenleving niet bereid is te strijden voor verbetering, heeft de Stichting Leaders Management Group zich teruggetrokken van deze kwestie.
KSR

error: Kopiëren mag niet!