Lage opkoopprijs padie leidt tot petitie

Een baal natte padie wordt momenteel voor een bedrag variërend tussen de SRD 85 en SRD 87 opgekocht, terwijl de kostprijs voor een baal padie bijkans SRD 115 bedraagt. Behalve de lage opkoopprijs is het ook een feit dat de onkosten voor het inzaaien van padie met de dag duurder worden. De prijzen van inputs zijn zeker met 100% en meer gestegen. Momenteel kost een zak ureum zeker SRD 180. De noodlijdende toestand waarin de rijstsector zich bevindt, zorgde voor aanbieding van een petitie dinsdag door de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, aan de voorzitter van het parlement (Jenny Simons). Simons op haar beurt beloofde dit door te geleiden naar de ministers van Handel en Industrie en Landbouw, Veeteelt en Visserij. Behalve aan de parlementsvoorzitter werd ook een petitie aangeboden aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan. De vicepresident die de delegatie van rijstboeren vanwege drukke werkzaamheden niet kon ontvangen, werd ook voorzien van een petitie op zijn kabinet.
In gesprek met Dagblad Suriname hekelt Oemraw het feit dat een assembleelid uit Nickerie op dezelfde dag in het parlement heeft doen overkomen als zou de rijstsector niet op de rand van faillissement staan. Hij schroomde er ook niet voor om de bijkans 10-man tellende delegatie te betwisten en spottend aan te geven als zou het overgrote deel van de kleine rijstboeren niet achter de aanbieding van de petitie staan. Oemraw verduidelijkt dat hij toestemming had van de griffier van het parlement om slechts met maximaal 10 personen aanwezig te zijn. ‘Wanneer ik van tevoren deze opdracht heb, kan ik toch onmogelijk met honderden boeren komen’, zegt Oemraw die zich danig heeft gestoord aan de opmerkingen van deze parlementariër uit het rijstdistrict.
Oemraw herinnert deze parlementariër eraan ‘dat hij niet moet doen alsof zijn neus bloedt. ‘Alhoewel hij zelf in het district woonachtig is, moet hij niet doen overkomen alsof de kleine padieboeren hun leven rozengeur en maneschijn is. Het was deze zelfde parlementariër die op 14 februari 2014 als bemiddelaar heeft opgetreden tezamen met de toenmalige minister van LVV, Soeresh Algoe, en van Buitenlandse Zaken ,Winston Lackin, samen met collega-assembleelid Prem Lachman om te beklinken dat de rijstboeren als compensatie voor de hoge inputprijzen, het bedrag van USD 60, een zak ureum en een zak NPK-mest per ingezaaide hectare padie aangeboden zouden krijgen van de Staat. Van deze belofte hebben de rijstboeren 2 jaren geleden, in 2016 slechts het bedrag van USD 30 per ingezaaide hectare padie uitgekeerd gekregen. Zij zitten nog steeds reikhalzend uit te kijken naar het resterend bedrag van USD 30 en een zak ureum en NPK-mest per ingezaaide hectare padie. ‘Die parlementariër moet ons niet onnodig komen bespreken.’
Asha Gajdien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!