Gewezen ACI-docent: “ACI kampte niet met gebrek aan animo”

De ontmanteling van het Albert Cameron Instituut (ACI) is nog steeds een zeer pijnlijke ontwikkeling voor de docenten en studenten van dit opleidingsinstituut. Vanaf het komend schooljaar worden zij ondergebracht onder het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Ook
het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) is samen met het ACI afgebouwd. Wat deze docenten en studenten echter nog pijnlijker hebben ervaren, is de bejegening die de Onderwijsminister Lilian Ferrier aan hen heeft gegeven tijdens de ACI-protestactie op 20 augustus 2018. “Wij moesten van de minister aanhoren dat er maar 5 aanmeldingen waren op het ACI. Waarom heeft de minister niet aangegeven dat ACI alleen op de jongereninformatiebeurs stond om de kweekschool te promoten? Toen hadden we 35 aanmeldingen geregistreerd. Nadien kreeg ACI een inschrijfverbod, waarna alle aanmeldingen zijn doorverwezen naar het SPI. Hoe komt de minister dan aan de 5 aanmeldingen?”, vraagt een zeer gebelgde gewezen ACI-docent zich af in gesprek met Dagblad Suriname.
Deze opstelling van de minister wekt de indruk dat er geen animo is om een lerarenopleiding op middelbaar niveau te volgen. “Laat men eerst een onderzoek instellen om te kijken wat de opinie is van de kweekschoolstudenten, alvorens alle docenten en directieleden van het ACI in een kwaad daglicht te plaatsen.” Volgens de gewezen ACI-docent heeft het ACI gedurende circa 67 jaren zijn bestaansrecht bewezen. Dat de afbouw op zo een manier heeft plaatsgevonden, heeft dus veel ongerief met zich meegebracht. “In eerste instantie mochten we niet eens protesteren van de minister, tenzij Wilgo Valies voor de salariëring zou zorgen. Als docent ben ik zeer ontstemd over de reactie van de minister. Als ik kijk naar haar lichaamstaal voel ik de rancune en als ik luister naar haar woorden met betrekking tot de ACI-kwestie proef ik de arrogantie. Als kinderpsycholoog behoort ze toch anders te handelen?”, aldus de gewezen ACI-docent.
KSR

error: Kopiëren mag niet!