Jairam: “Elke DNA-fractie dient brief van Gajadien en Mathoera te ondersteunen”

Op 24 augustus hebben de volksvertegenwoordigers, Asiskumar Gajadien (VHP) en Krishna Mathoera (VHP), het initiatief genomen om Alcoa rekenschap te vragen voor de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst. Het is namelijk gebleken dat de Surinaamse autoriteiten verzuimd hebben om De Nationale Assemblee (DNA) gedetailleerd in te lichten over de ontstane situatie. De opstelling van deze 2 volksvertegenwoordigers juicht Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens leider van PV 2020, ten zeerste toe. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij dat de overige fracties in het parlement eveneens de inhoud van de brief moeten ondersteunen, aangezien daarin het nationaal belang prevaleert.
De Brokopondo-overeenkomst werd aangegaan in 1958 tussen Suralco/Alcoa en de staat. De duur die daaraan gekoppeld was, was gesteld op 75 jaren. Dit betekent dat de overeenkomst tot en met 2033 geldig zou moeten zijn. Wegens onbekende redenen is echter besloten om de werkzaamheden in Suriname te beëindigen. “Daarom vind ik dat de 2 parlementariërs terecht hebben gehandeld, compleet in het belang van het volk; zij hebben Alcoa gevraagd om onmiddellijk te stoppen met de ontmantelingsactiviteiten en het verschaffen van de nodige informatie. Om Alcoa zover te krijgen, roep ik de overige DNA-fracties op om de brief van Gajadien en Mathoera te ondersteunen.” Volgens Jairam moet deze kwestie puur vanuit het nationaal belang bekeken worden en niet vanuit de politieke rivaliteit.
Hij is zich ervan bewust dat het Surinaams parlementair stelsel weinig ruimte biedt aan de volksvertegenwoordigers (coalitie) om het nationaal belang te kunnen dienen. “Hoe moet je nu als NDP-parlementariër tegen de president handelen, die bovendien de voorzitter van de NDP is? Ze lopen dan het risico om de volgende keer niet meer op de kandidatenlijst geplaatst te worden.” De werkelijke taak van de DNA is echter het controleren van de regering. En bij de Alcoa-kwestie ligt het nationaal belang ernstig op het spel. Jairam stelt dat de bauxietsector indertijd een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Suriname en nog steeds in staat is om een bijdrage te leveren. De bauxietsector heeft zijn potentie niet verloren, verduidelijkt de macro-econoom. “We moeten dus met de nodige voorzichtigheid omgaan met die Brokopondo-overeenkomst, zodat we het maximale eruit kunnen halen”, aldus Jairam.
KSR

error: Kopiëren mag niet!