Adekus levert 6.300 alumni in 50 jaar

In gezelschap van ruim 300 personen werd op zaterdag 25 augustus de reünie van gewezen studenten op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) een succes. Politici, beleidmakers en gelederen uit het bedrijfsleven waren allen te spotten op deze reünie, gehouden in het kader van het 50-jarig jubileum van de universiteit. Het was duidelijk een reünie, waarbij voormalige studenten moeilijk aandacht schonken aan wat er ‘voor de klas’ (op het podium) gebeurde. Dit zeker gezien velen van hen elkaar weer na lang (sinds hun studentenperiode) zagen.
De universiteit heeft in haar 50-jarig bestaan, ruim 6.300 producten (alumni) afgeleverd aan de Surinaamse maatschappij. Gemiddeld per jaar dus ruim 126 producten voor zowel de publieke sector als het bedrijfsleven.
De universiteit is volgens bestuursvoorzitter Jack Menke inmiddels gegroeid tot een van de grootste, zo niet de grootste organisatie in Suriname. ‘Suralco had in hoogtijdagen rond de 7.000 koppen. Vandaag de dag zit de universiteit op rond 5.000 koppen. Het instituut telt ruim 1000 medewerkers en houdt jaarlijks ongeveer 4.000 studenten bezig.’ Tot nu toe kent de organisatie 6 faculteiten, met meer dan 25 studierichtingen. Naast de faculteiten zijn er 11 instituten die zich moeten richten op wetenschappelijk onderzoek. Per vandaag telt de universiteit 47 opleidingen (21 bachelor, en 26 masteropleidingen waarvan een deel incidenteel). Hiermee wordt zij ook een van de meest complexe publieke organisaties.
De oudste (eerste) faculteit was de Faculteit der Juridische Wetenschappen. De jongste zijn de Faculteit der Humaniora en Faculteit der Wiskundige en Natuurkundige Wetenschappen.
Anushka Sonai, CEO van Spang Makandra, verzorgde een keynote speech op deze avond. Zij bracht de universiteit in de richting van het denken over de nieuwe kansen, mogelijkheden en noden waarmee in het nieuwe tijdperk van de digitale wereld rekening moet worden houden. “Universiteiten in de wereld zijn al aan het transformeren richting innovatie en ondernemerschap. De universiteit moet daarom heel nauw samen gaan werken met het bedrijfsleven, om zodoende het land ook te laten profileren.”
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!