Tweede student Alpha Beta Vrije Atheneum rond Havo in 1 jaar af

Directeur Guillermo Samson en student Lateefah Vreugd
Directeur Guillermo Samson en student Lateefah Vreugd
Lateefah Vreugd heeft op 16 jarige leeftijd, binnen een jaar haar Havo-diploma weten te behalen. Dagblad Suriname had in dit verband een gesprek met deze student en de directeur van de Alpha Beta Vrije Atheneum (ABVA), Guillermo Samson. Vreugd werd gedurende een jaar door de ABVA klaargestoomd voor het staatsexamen. Zij stelt dit zowel positief als zwaar te hebben ervaren. Als een veel bewogen kind heeft het strak studeren haar even afgehouden van enkele dagelijkse activiteiten. “Ik moest heel veel activiteiten achterwege laten. Ik was elke dag (6 dagen in de week) over straat. De padvinderij en koor moesten even wachten”, vertelt Vreugd.
Zij koos voor de ABVA omdat er daar gericht op specifieke vakken gewerkt wordt, wat zij bij de traditionele Havo scholen niet kon vinden. Dit vooral gezien het pakket waar zij van de Mulo voor slaagde. “Er is een heel lang gesprek vooraf gegaan aan haar deelname aan de opleiding. Durf je het aan? Kun je het aan? Dit zijn de vragen die wij moesten beantwoorden”, vertelt Samson. ABVA heeft ook andere studenten opgeleverd, maar dan binnen de traditionele 2 jaren. Voor Samson was Vreugd de tweede uitblinker sinds de ABVA is opgestart. Zij is de tweede student die haar Havo-opleiding binnen een jaar heeft afgerond. “Wat is zo uniek. Wij praten niet over kwantiteit. Wij praten over de kwaliteit”, meent Samson.
Alvorens Vreugd kon inschuiven bij de ABVA, werd zij getoetst op haar sterkten en zwakten. Op basis hiervan werd het begeleidingstraject bepaald. Zij nam na de begeleiding deel aan het Staatsexamen (van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur). “Als er een examen is dat objectief is, dan is het dit examen. Het loopt via het ministerie (examenbureau), waar er volgens bepaalde normen word gecorrigeerd. Docenten hebben totaal geen inbreng in het examen. Wij leiden op. En de genen die willen worden klaargemaakt”, stelt Samson.
Hij benadrukt het laatste. De wil van de studenten is in ieder geval leidend in dit geheel. Hij heeft studenten zien slabakken vanwege het gemis van een sterke wil. Vreugd zal nu op ABVA verder studeren om het VWO af te ronden, om vervolgens richting de Universiteit te stappen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!