9 scalians hebben in het jaar 2016 gemiddeld geschat SRD 52 miljoen netto opbrengst gehad. En dit op basis van de 258.421 gram gewonnen goud. Hiervan werd ruim SRD 1 miljoen aan inkomstenbelasting betaald. De totale bijdrage van de scalians aan lokale gemeenschappen was in dat jaar SRD 1.4 miljoen. Dit bleek allemaal uit een Flash Report van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, welke in augustus 2017 werd uitgebracht. De totale inkomsten van de overheid uit de kleinschalige mijnbouw was in het dienstjaar 2016 ongeveer SRD 136 miljoen. De bijdrage van de scalians was in dat jaar 0.7%. Minister Regilio Dodson zelf stelt dat de financiële bijdrage van de scalians, in het groter geheel bekeken, te verwaarlozen is.
Op de Sarakreek zijn er momenteel 10 scalians actief (dus 1 meer dan in 2016). Op de Marowijnerivier zijn er ruim 25 tot 30 actief. Minister Regilio Dodson heeft onlangs met 19 scalians eigenaren vergaderd. Hen wordt toestemming verleend om verder te mogen werken. Uit deze 19 eigenaren zijn zeker 40% Surinamers. Dodson stelt dat ook Surinamers debet zijn aan het bestaan van deze operaties.
“De Brazilianen (bijna allemaal) hebben geregistreerde bedrijven hier. Echter is iedereen illegaal bezig. Werken op water is niet genoemd in de Mijnbouwwet. Vandaar dat als wij naar de rechter stappen, de rechter uit zal gaan van een stuk gedoogd beleid. Vandaar dat wij het willen reguleren”, stelt Dodson. Er wordt gekeken naar voorbeelden in de wereld en bij de buren, om wetgeving op te stellen.
Dodson hoopt tegen september de tweede Flash Report te zullen presenteren. Hierin zullen alle scalians worden meegenomen. Zowel opbrengsten als uitgaven zullen worden opgenomen in dit document. Tegen het verlenen van toestemming om verder te mogen opereren is er vanuit zwel de oppositie als delen van de samenleving, in het verleden flink kritiek geuit. In de meeste gevallen, vanwege onduidelijkheid rond dit onderwerp.
Eerst kwam het bericht dat de scalians wederom op het meer opereerden om goud te zoeken. Vervolgens kwam een bericht van het Nationaal Informatie Instituut die aangaf dat de scalians kwik opruimen uit het meer. Daarna zei Dodson dat de scalians zijn gevraagd om te helpen bij een onderzoek naar de omvang van kwikvervuiling en kwikgebruik in en rond het stuwmeer. Inmiddels is duidelijk dat de 10 scalians nog steeds goud mogen delven.
Critici vragen zich ook af, waarom ondernemers die op een of ander manier al een investering plegen, maandelijks nog geld moeten overmaken voor de dorpen. De overheid, kiest ervoor om de jongens toestemming te verlenen om iets te doen dat de dorpsbewoners schade zal berokken. De dorpsbewoners werken daaraan mee. en dit terwijl het inkomen uit deze groep ondernemers voor de staat, marginaal te noemen is. Aan de andere kant merken we dat de bewoners van bijvoorbeeld Saramacca en/of Tout lui Faut nooit geld hebben gehad van Staatsolie Maatschappij NV voor het ontwikkelen van heel wat onaangename geur in hun leefomgeving.
Kavish Ganesh