Dankzij financiering door het Kansfonds kon Stichting Rumas wederom een van haar projecten met succes afronden. Rond 22 jongemannen konden wederom na het succesvol voltooien van het project ‘Yepi mi fu go moro fara’ hun certificaat in ontvangst nemen. ‘Yepi mi fu go moro fara’, is de titel van het trainings- en coachingproject, dat voornamelijk gaat om het vergroten van verantwoordelijkheid, discipline, zelfrespect en respect voor anderen en interpersoonlijke relaties. De trainingen zijn meer in de vorm van dialogen. Jongeren vragen naar aandacht, steun en begeleiding om zelfstandig verder te kunnen gaan als productieve burger. Deze jongens worden geleerd doelen te stellen en te werken aan hun toekomstplannen. De veranderingen zijn klein en toch groot, omdat elke verandering betekent groei en geen stilstand. De aanpak van Rumas is niet statisch, want elke jongere heeft zijn eigen situatie. Dit vraagt nieuwe vaardigheden en eigenschappen van de Rumas-professionals, die met de jongeren werken. Bij het organiseren van een aanpak zoekt Rumas naar een mix van oplossingsmaatregelen en gedeelde verantwoordelijkheid van jongeren, professionals, ouders, verzorgers, de school, overheid en het bedrijfsleven. Wanneer er gekozen wordt voor een positieve insteek kan er veel bij en met de jongens bereikt worden.
Bijkans 1000 jongens getraind
Met dit project, waaraan 23 jongemannen in de leeftijdsklasse van 16-24 jaar deelnamen, heeft Rumas sinds haar oprichting op 26 augustus 2009 nu bijkans 1000 jongens getraind. Dit project bestaat uit een voortraject, attitudevorming te Bosbivak, opdoen van basic life skills, service learning, certificaatuitreiking, job placement en mentorschap. De kernelementen van dit project zijn de attitudevorming training te Bosbivak, de plaatsing van de jongens in het onderwijs of in een baan en de betrokkenheid van ouders/verzorgers. Vanwege het christelijke geloof van Rumas is er bij de start van iedere trainingssessie een geestelijke overdenking.
Een zeer positieve ‘struggle’
Voor de jongeren is dit Rumas-project een zeer positieve ‘struggle’ om te werken aan hun gedrag. Ze worden zich meer bewust van hun rol en invloed in hun thuisomgeving. Ze denken beter na hoe ze het negatieve beeld dat er over hen bestaat, kunnen veranderen. Alle ouders geven aan dat Rumas een positief effect heeft op hun jongeren. Hoewel het project is afgesloten met de uitreiking van de certificaten, is deze nog niet volledig afgerond, omdat Rumas verder gaat met de jongens in hun transformatieproces. Er zal nog 6 maanden nazorgbegeleiding aangeboden worden door een team van mentoren. De beschikbaarheid van iemand die het nazorgtraject monitort, waar nodig stuurt en begeleidt, draagt bij aan een optimaal resultaat.
NK