Hanoeman: “MoU heeft geen bindend karakter”

De maatschappijkenner Soenderpersad Hanoeman is van mening dat het op de lange baan schuiven van de Alcoa-kwestie zeer onfatsoenlijk is. Afgelopen dinsdag zou de regering verantwoording moeten afleggen aan De Nationale Assemblee (DNA) over de ontmanteling van de raffinaderij te Paranam, echter werd de vergadering uitgesteld. Doordat de Alcoa-kwestie iedere burger van Suriname raakt, dient het als de hoogste prioriteit beschouwd te worden, stelt Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname. Hij merkt op dat de 51 volksvertegenwoordigers zich machteloos opstellen tegenover de halsstarrigheid van de regering om ongehinderd door te gaan met de ontmanteling. Deze opstelling keurt de maatschappijkenner ten zeerste af.
“Er wordt constant gesproken over een Memorandum of Understanding (MoU). Maar waar velen niet stil bij staan, is dat deze MoU geen enkele juridische kracht heeft; het is niet bindend voor geen enkele partij. Bij deze MoU zijn partijen om de tafel gaan zitten om na te gaan hoe de beëindiging van de overeenkomst met Alcoa op een voordelige manier kan geschieden.” Thans blijkt dat de MoU reeds in het parlement is besproken en kamerbreed is afgewezen. Met deze afwijzing mag er aan de MoU geen uitvoering gegeven worden, beklemtoont Hanoeman. “Die MoU dient eerst veranderd te worden bij DNA en dan pas kunnen we zaken doen.”
Het valt de maatschappijkenner op dat het coalitielid, André Misiekaba (NDP), in het parlement een duidelijk gebaar heeft gemaakt dat de ontmanteling van Paranam onterecht is. “Misiekaba heeft in zijn carrière voor het eerst iets gezegd in het voordeel van Suriname. Het is prijzenswaardig dat er een zekere mate van bewustwording merkbaar is bij de coalitieleden.” Volgens Hanoeman is de Alcoa-kwestie de beste gelegenheid voor het volk om te toetsen of de volksvertegenwoordigers hun hart op de juiste plaats hebben. “De hele coalitie moet samen met de oppositie een brief richten aan de president over de afwijzing van de ontmanteling. Als blijkt dat de regering gewoon doorgaat met de MoU moet er een motie van wantrouwen aangenomen worden. En hier kunnen we zien hoeveel DNA-leden voor het belang van Suriname zullen kiezen en hoeveel voor eigen of partijpolitieke belangen”, aldus Hanoeman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!