Castelen waarschuwt voor bijbedoelingen Ontslagwet

Als voorzitter van de Surinaamse partij van de Arbeid staat Guno Castelen in ieder geval pro bescherming van werknemers en is hij een voorstaander van het Ontslagdecreet (nieuw ingediend als Ontwerpwet Ontslagwet 2018). De bedoeling is dat deze wet meer uitsluitsel biedt over met name de verboden ontslaggronden, die hun oorsprong vinden in de mensenrechten en verdragen van de VN en de ILO. De verwachting is dat de uitbreiding van de bepaling met betrekking tot de ontslagverboden, de ontslagpraktijk zowel binnen de administratie als bij de rechterlijke macht aanzienlijk zal beïnvloeden. “De werknemers zijn de zwakkeren binnen de arbeidsrelatie. Er kan dus meer bescherming komen en dat is prima”, stelt Castelen.
Hij vraagt echter aandacht voor het feit dat het opvallend is dat tegen het einde van de regering Bouterse-Adhin een aanvang wordt gemaakt met de behandeling van deze wet. “Wij moeten er wel op letten dat er hier geen sprake is van een gelegenheidssituatie. Men vermoedt dat men de verkiezingen zal verliezen. Deze regering is kampioen geweest om mensen vanwege gewijzigde beleidsinzichten, in zowel ambtenarensfeer als parastatalensfeer, onterecht thuis te zetten. Uitgerekend deze zelfde regering gaat zogenaamd werkers beschermen”, stelt de SPA-voorman.
Castelen voert dit aan met als gedeelde verwachting dat de huidige coalitie de komende verkiezing kan verliezen en met de eigen zweep teruggeslagen kan worden. “Zij denken dus dat zij de mensen die zij in dienst hebben genomen (zonder dat men de nodige capaciteiten beschikt) nu moeten beschermen. Een nieuw te kiezen regering zou met heel veel moeite correcties kunnen plegen”, meent Castelen.
Hoe mensen ook al aan een baan komen bij de overheid of bij parastatale bedrijven, zijn en blijven het werkers. Werknemers beschermen, daar zal de SPA altijd positief tegenover staan. Men blijft echter wantrouwig met betrekking tot de bedoelingen van de regering. Castelen vraagt DNA om goed te kijken naar de formuleringen van alle wetsbepalingen, om te voorkomen dat het land wordt opgezadeld met ongewenste figuren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!