De parlementaire oppositie vroeg de procureur-generaal (pg), Roy Bainath, Panday in het jaar 2016 om een onderzoek in te stellen op de Wet op Staatsschuld. Opzettelijke en niet-opzettelijke overtreding van bepalingen in de wet zijn strafbaar gesteld. De pg heeft vervolgens op dit schrijven gereageerd. Door hem werd aangegeven dat na de mededeling van het Bureau voor Staatschuld een overtreding niet werd geconstateerd. Voor de politieke partij Strei! was dit echter niet een betrouwbare uitkomst. De pg zou volgens Gulshan Alibux niet op de juiste manier hebben onderzocht als er wel of geen overtreding is begaan. “Je gaat een dief niet vragen als hij heeft gestolen. Hij zal liegen. Dat is geen onderzoek plegen”, stelt Alibux.
Strei! stelt dat het Algemeen Bureau voor de Statistieken voor het jaar 2016 valse BBP-cijfers heeft gepubliceerd, waardoor de staatschuld uitgerekend ook lager eruit zou zien. Daar ging het alvast mis. Vervolgens, waar aangegeven werd dat de schuld maar 53% van het BBP was, stelt de partij dat die in 2016 al stond op 95%. Neus benadrukt dat de verschillende wetswijzigingen tegen eind 2016 om het schuldplafond op te trekken, niet van toepassing zijn op de staatschuld in 2016, gezien de wetgeving geen terugwerkende kracht behoort te hebben.
Ook al zou het schuldplafond met 6.5% zijn opgetrokken in 2016, zou dat ook geen heil bieden. Neus merkt ook op dat bij het door Stre! ingesteld onderzoek er rekening mee is gehouden dat het parlement de regering had gemachtigd om 2 specifieke leningen (Dalian IV-lening & Telesur Lening) aan te gaan. Die zijn afgetrokken alvorens het eindresultaat neerkwam op ruim 15 miljard. De organisatie heeft gekeken naar alle leningen die in verschillende overheidsdocumenten zijn geregistreerd. De pg stelde in 2016 dat hem werd meegedeeld dat er 15 leningen waren op basis waarvan zijn conclusie gebaseerd was. Strei! stelt dat er bij haar onderzoek 27 leningen zijn geconstateerd. Leningen die versnipperd zijn geboekt.
Mijns inziens zijn zij (minister Gilmore Hoefdraad en administrateur-generaal Adeline Wijnerman) gewetenloos. “Dit kwalificeert mijns inziens slootpolitici. Er zijn heel vele Surinamers die dagelijks opstaan, keihard werken om aan een eerlijk bestaan te komen. Er zijn moeders die zich ieder maand stressen over hoe zij hun kinderen kunnen verzorgen. Er zijn gepensioneerden die jarenlang hun krachten hebben gegeven aan Suriname en eind van de maand niet rondkomen. Er zijn jongeren die afstuderen van Adek en geen werk kunnen vinden. Het land draait op dit moment niet. Die mentaliteit van: na so sranan dé, en na so sranan ó tang, accepteer ik niet. Het kan altijd beter en wij verdienen beter”, meent Neus.
De procureur-generaal heeft 6 weken de gelegenheid om het gisteren door Neus ingediende strafdossier te toetsen op juistheid. “Wij gaan ervan uit dat het niet zo lang zal duren, omdat wij het voorwerk al hebben gedaan”, stelt Neus. Daarnaast moet de pg een verzoek tot vervolging indienen bij DNA. Dit, omdat de vervolger goedkeuring nodig heeft van DNA voor het vervolgen van politieke ambtsdrager. Vervolgens moet DNA een commissie instellen om het geheel te controleren en een besluit nemen. “Wij houden rekening met het feit dat wij in Suriname wonen en een slapende DNA hebben. Zij zullen allerlei vertragingstechnieken opwerpen om deze case te boycotten”, stelt Neus. Zij spreekt voor dit proces over een tijdslijn van 4½ maanden. Als een reactie uitblijft, stapt Neus naar het Hof van Justitie.
Kavish Ganesh