Mathoera: ‘Korpsleiding brengt onafhankelijkheid politie in gevaar’
VHP-assembleelid en ex-politiecommissaris Krishna Mathoera vindt het een schande dat de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) instructies aan ressortcommandanten heeft gegeven om een bonafide bedrijf in hun verzorgingsgebied te vragen als die voor een periode van een jaar een dienstvoertuig wil adopteren om zodoende kleine reparaties, zoals het vervangen van banden en remmen, te bekostigen. “De leiding van het korps brengt de onafhankelijkheid van de politie in gevaar. Het is gewoonweg een dieptepunt voor het KPS”, zegt Mathoera aan Dagblad Suriname. De politica voert aan dat de individuele politieambtenaar in een dilemma wordt geplaatst wanneer zij een keuze moet maken om conform hun eed strafrechtelijk op te treden tegen zo een sponsor, die op gegeven moment scheef zou gaan. Zij hoopt dat Justitieminister Stuart Getrouw optreedt en deze maatregel terug laat draaien. De instructies zijn op 1 augustus tijdens een gehouden vergadering met de waarnemend korpschef en de directeur Operaties van het KPS gegeven. “Het is een bevestiging dat er geen geld is om kleine reparaties te plegen, terwijl er wel met middelen wordt gesmeten bij feestjes, het reshuffelen en bewaken van ministers, districtscommissarissen en het gaan op dienstreizen. Terwijl mensen nog dagelijks worden beroofd en er thuis bij hen wordt ingebroken, is er geen geld bij de overheid voor veiligheid. Dit kan alleen bij een regering die het niet nauw neemt met de veiligheid van burgers. Laat de regering meer geld beschikbaar stellen voor KPS”, aldus de VHP’er.
Geen privé dienstvoertuigen voor ressortcommandanten; efficiënt gebruik diensttelefoons
Mathoera benadrukt dat zij een aantal van de instructies wel complimenteert. Zo is het ressortcommandanten/afdelingshoofden nu verboden een dienstvoertuig als een persoonlijk voertuig onder zich te hebben. Dit, vanwege het beperkt aantal dienstvoertuigen. Alleen de regiocommandanten en commissarissen hebben die privilege. Ook het gebruik van diensttelefoons moet nu efficiënt zijn. Voorkomen moet worden dat medewerkers naar mobiele telefoonnummers bellen en privé- of nodeloze gesprekken voeren. Degenen die zich wel hieraan schuldig maken, zullen na een onderzoek voor de consequenties moeten instaan. De VHP’er benadrukt dat een paar van deze maatregelen als voorbeeld voor andere departementen kunnen dienen over hoe zuinig om te gaan met overheidsmiddelen.
Voertuigen dagelijks laten controleren
Een andere positieve instructie is dat dienstvoertuigen dagelijks bij elke dienst gecontroleerd moeten worden, waarbij het smeeroliepeil, water of coolant in de radiateur op het dagrapport vermeldt moeten worden. Hierbij moet ook de naam van de agent die de controle heeft gedaan worden vermeld. De korpsleiding gaat ervan uit dat voertuigen in rijdende staat blijven als ze daadwerkelijk onderhouden worden. Ook de registratie van overuurstaten van manschappen wordt nu geordend door een speciaal aangewezen persoon die de staten dagelijks bijhoudt en maandelijks opmaakt. Gebleken is dat politieagenten zichzelf opdracht geven om op zaken te werken ter wille van het maken van overuren. De overurenbeperking blijft wel gehandhaafd.
Opbrengst veiling inbeslaggenomen goederen ten behoeve van ressort
Ressortcommandanten moeten inbeslaggenomen goederen, die bij hun op het bureau zijn, registreren en hun lijsten ter beschikking hebben. Binnenkort zal er gewerkt worden naar het model dat deze goederen, die te lang daar zijn gebleven, geveild zullen worden. De opbrengst zal ten behoeve van het ressort worden aangewend. De opbrengsten van goederen, waarvan de zaken nog bij de rechter dienen, zullen op een rekening gestort worden in afwachting op de uitspraak.