Het cijfer ‘2’. Dit geeft VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aan president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin voor het beleid dat de regering in de afgelopen 3 jaar heeft gevoerd. Afgelopen zondag 12 augustus was het precies 3 jaar geleden dat president Bouterse aan zijn tweede ambtstermijn begon. “In de afgelopen drie jaren hebben wij alleen maar verdere achteruitgang gezien in alle sectoren. Van prijsstijgingen, verhoging van de schoolbijdrage, aankomende herinvoering van rij- en voertuigenbelasting, leges en andere kostenverhogende maatregelen tot verslechterde voorzieningen binnen de gezondheidssector, corruptie en vertragingspolitiek in zaken die het nationaal belang zouden moeten regarderen. Het leven van het volk is alleen maar duurder en moeilijker geworden. Deze regering komt daarom niet verder dan een doks (2)”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname.
Kleine burger gaat dood, maar president kan rustig revalideren bij mooi strand Cuba
Gajadien beschrijft de huidige ontwikkelingen binnen de zorgsector van Suriname als één waarbij de normale burger vanwege het ontbreken van basale voorzieningen komt te overlijden. “Terwijl de president het elk jaar verkiest om gebruik te maken van buitenlandse mogelijkheden voor zijn gezondheid met een eventuele revalidatie bij een mooi strand van Cuba.” De VHP’er benadrukt dat hij geen politiek bedrijft met de gezondheid van mensen, waaronder ook de president. Het gaat echter om de manier waarop het staatshoofd zijn leven belangrijker acht dan dat van de kleine Surinamer. Hij wenst daarom zowel het staatshoofd en alle andere kleine burgers van het land die ziek zijn, beterschap toe.
Duizenden kilo’s aan drugsvangsten en confiscatie 23,5 miljoen euro
Het afgelopen jaar is volgens Gajadien vooral gekenmerkt door de duizenden kilo’s aan drugsvangsten zowel binnen als buiten de grenzen van Suriname die een direct link hadden met het land. Deze zaak heeft mogelijk ook direct ervoor gezorgd dat een totaalbedrag van 23,5 miljoen euro aan geldverschepingen uit Suriname op verdenking van witwaspraktijken door Nederlandse autoriteiten in beslag is genomen. “Dit alles baart ons enorm veel zorgen”, stelt hij.
Alle kansen verspeeld in Suralco/Alcoa-kwestie
In de 3 achterliggende jaren zijn volgens de parlementariër ook alle kansen verspeeld om het beste voor het land te halen uit de onderhandelingen met multinational Alcoa/Suralco voor wat betreft de bauxietindustrie. “Nu hebben wij een punt bereikt waar 400 tot 500 arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan en een spin-off effect is ontstaan, waar wij 200 miljoen US-dollar uit de bauxietsector zijn misgelopen. Al 2 jaren geef ik al aan dat deze regering samen met haar coalitie in het parlement bezig is vertragingstactieken toe te passen om Suriname daadwerkelijk te verkopen aan Alcoa. Dat is nu waarheid geworden”, stelt Gajadien.
Corruptie faciliterend beleid rustig doorgegaan
De regering heeft ondanks een beloofde kruistocht tegen corruptie, in de afgelopen 8 jaren nagelaten adequaat op te treden tegen tientallen gevallen van corruptie, die zowel via het parlement als de media naar buiten zijn gebracht. Verder dan het aannemen van een Anticorruptiewet en het verdwijnen van tientallen Clad-rapporten in lades, is er niets concreets gedaan. “Het corruptie faciliterend beleid van president Bouterse is rustig doorgegaan”, stelt Gajadien. Het besluit van het Openbaar Ministerie om slechts enkele van de aangehaalde gevallen van vermoedelijke corruptie te onderzoeken, ziet de VHP’er slechts als een methode van de regering om de aandacht af te laten leiden van gevallen waar juist enorme hoeveelheden geld is gestolen. “Het zijn maar chicken feed-zaken die onderzocht worden”, aldus de politicus.
Reshuffeling dc’s om te frauderen bij verkiezingen
De verspilling bij de vele reshuffelingen van ministers en aangekondigde reshuffeling van districtscommissarissen is volgens Gajadien geen verrassing vanwege de enorme ontevredenheid bij het volk. Er zouden nu manieren worden gezocht om enorm te frauderen bij de verkiezingen van 2020. “Als samenleving maken wij ons enorm veel zorgen, omdat onze goede naam voor het organiseren en houden van eerlijke en vrije verkiezingen wordt aangetast”, stelt Gajadien. De politicus benadrukt dat reeds in 2015 er bepaalde incidenten zich afspeelden na de gehouden verkiezingen op 25 mei. Hij hoopt niet dat deze zaken weer in 2020 zullen plaatsvinden of zelfs ergere vormen zullen krijgen.
Enorme toename staatsschuld
Ook de verdere stijging van de staatsschuld als gevolg van de leenzucht van de regering baart Gajadien veel zorgen. Op de website van het Bureau voor de Staatsschuld staat dat per 14 juni 2018, de totale staatsschuld ligt op SRD 18,1 miljard. Hiervan bestaat SRD 12,1 miljard uit buitenlandse schulden. “Deze bedragen brengen alleen maar meer druk op de burger”, aldus Gajadien. Ondanks de toename van de goudproductie zowel binnen de grote als kleine goudmijnbouw, blijkt volgens de VHP’er dat de Staat proportioneel bitter weinig binnenkrijgt. Infrastructuur over het algemeen is ook alleen maar verder achteruitgegaan.
Faisel Rasoelbaks