Na een slepend conflict van vier jaren is Albert Aboikoni gisteren eindelijk beëdigd als granman (grootopperhoofd) van de Saramaccaners. President Desi Bouterse hield de aanwezigen voor dat de regering vanaf dit moment ervan uitgaat dat er een eind is gekomen aan het dispuut over de invulling van de post van het grootopperhoofd. Hoewel vertegenwoordigers van de twee andere kandidaten beweren dat het om een politieke benoeming gaat, vindt het staatshoofd dat alle betrokken regeringsfunctionarissen, waaronder de presidentiele adviseurs Salomon Emanuels en Eddy Jozefzoon, met ‘krin ati’ hebben gewerkt. Hij bedankte een ieder die het moment mogelijk heeft gemaakt. “Wij luiden een nieuw tijdperk in, waarbij wij samen met de granman en alle partijen, die menen ook recht te hebben op het granmanschap, te werken aan het wegwerken van de achterstand van de afgelopen vier jaren van het volk der Saramaccaners. Hoe moeilijk en intensief het ook zal zijn, moeten wij het pad van vrede, verzoening en omarming gezamenlijk afleggen”, stelde het staatshoofd.
Geen afgoderij
De beëdigingsceremonie werd na het voorlezen van de eedsformule door Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto muzikaal cultureel ingeluid met een apintiedrum, traditionele zang en geestelijke leider. Na het afleggen van de eed in handen van president Desi Bouterse, vond de installatie plaats door directeur Wensley Misiedjan van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, waarna RO-minister Edgar Dikan het hoofddeksel plaatste voor Aboikoni en de beschikking overhandigde. Het staatshoofd was vooral onder de indruk op de manier waarop het traditionele geestelijke respect toonde voor alle religiën in Suriname en de manier waarop het Afrikaans cultuur in Suriname is behouden. “Vele mensen denken dat wanneer wij over dit soort culturen praten, het afgoderij is. A mang kari wang gado, dus meki ung gi grani na ala deng religie na sranang”, stelde het staatshoofd.
Aboikoni reikt hand naar Banai en Amina
Aboikoni bracht zijn dank uit aan de regering en de Saramaccaanse gemeenschap voor het oplossen van het geschil. Hij nodigde de groepen van Naze Amina en Frans Banai uit om gezamenlijk met hem op te trekken om de verschillende knelpunten voor het Saramaccaanse volk op te lossen. Tegelijkertijd bood hij ook zijn verontschuldigingen aan voor de harde woorden die in de afgelopen periode vanuit zijn zijde zijn gevallen. “Woorden doen meer pijn dan een kofu. Uit het diepste van mijn hart vraag ik de minister en de president om de vrede van vroeder in het Sarammaccagebied terug te brengen. Ik beloof hierbij tegenover de totale Surinaamse gemeenschap mijn totale best te doen en eraan te werken dat zeer binnenkort het Saramaccavolk weer één volk kan zijn”, aldus Aboikoni.
Lang traject
Sinds het heengaan van granman Belfon Aboikoni in juni 2014 hebben drie personen zich opgeworpen als de nieuwe stamleider. Het gaat om Albert Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai. In juni werd onder leiding van cultureel antropoloog Salomon Emanuels getracht deze kwestie middels een krutu in Paramaribo op te lossen. Dit voorstel mislukte, omdat een groep al het idee had dat de regering Aboikoni als granman wilde hebben. Nadat het staatshoofd vorige week besloot om te bemiddelen, koos hij op basis van enkele punten Albert Aboikoni uit als de granman. De beëdigingsceremonie werd echter afgelopen vrijdag uitgesteld op verzoek van de ontevreden groep Amina. Uiteindelijk werd zaterdag toch besloten om deze ceremonie normaal te laten plaatsvinden zondag. Het staatshoofd vertrekt vandaag voor een medische ingreep naar Cuba.
Faisel Rasoelbaks