Op de laatste bijeenkomst van de Centrale voor Landsdienaren Organisaties (CLO) werd door topper Michael Miskin twee merkwaardige kanttekeningen gemaakt. Kanttekeningen die te maken hebben met salarisaanpassingen binnen het ambtenarenapparaat. Het eerste was dat de overheid de koers moet verdedigen en dus bij mondjesmaat geld in gemeenschap moet loslaten. Hiervan uitgaande, zouden salarisverhogingen gefaseerd moeten worden uitbetaald, zodat de regering de koers onder controle kan houden. Volgens het tweede systeem zou de overheid geld moeten drukken (monetaire financiering), indien de ambtenaren niet instemmen met de fasering. Dit zou betekenen dat er ineens veel geld in omloop wordt gebracht. “We geven iedereen geld en morgen is de koers US$1 op SRD 30”, stelde Miskin. De besturen van de CLO waren in ieder geval niet te vinden voor een fasering. Zij willen 25% loonsverhoging, vooruitlopend op een afronding met 111%. Enkelen tussen hen accepteerden het verhaal van inflatoire werkingen duidelijk niet, en maakten dat ook kenbaar.
Bekeken vanuit zijn positie als consument gaat Albert Alleyne, voorzitter Consumentenkring, niet in op de strategie van de CLO-topman. Als consumentenorganisatie benadrukt hij echter dat budgeten toereikend moeten zijn om de producten in het land te kunnen betalen. “Als dat niet het geval is, moet jou budget aangevuld worden, zodanig dat je het kunt betalen. Wanneer er dus een inflatie is, moet die inflatie worden weggewerkt”, stelt Alleyne. Hij staat dus volledig achter salarisaanpassingen voor alle ambtenaren. Hij merkt ook op dat het de staat is die in het geweer moet komen, als blijkt dat de koers omhoog gaat of producten in de winkel duurder worden. “Er zijn spelregels, Men moet zich leren houden aan de spelregels. Als men zich houdt aan de spelregels, kan het nooit zo zijn dat wanneer de aanpassing heeft plaatsgevonden, men opnieuw inflatie creëert. Prijzen moeten conform en transparant zijn. Anders heb je een probleem als overheid. Dan zien wij de zwakte van de overheid”, stelt hij.
Alleyne brengt in herinnering dat vaak de Consumentenkring wordt gevraagd naar wat die doet om de prijsstijgingen aan te vechten. Hij stelt echter dat het niet de verantwoordelijkheid is van deze organisatie om prijzen omlaag te brengen. “Het is een verantwoordelijkheid van de autoriteit, die betaald wordt door onze belastinggelden. Wij willen wel als organisatie een vinger op de pols houden en pressie uitoefenen. Consumenten moeten echter ook zelf hun bijdrage leveren door de organisatie sterker te maken. Dan pas kun je zeggen dat je op straat gaat wanneer iemand durft om een prijs te verhogen. En niet wanneer je aan de zijkant staat en schreeuwt. Daar hebben wij niks aan.”
Kavish Ganesh