Diepakkoemar Chitan, die samen met Raymond Sapoen uit Pertjajah Luhur stapte en met de partij Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) begon, is verrast met het besluit van Hendrik Sakimin om over te stappen naar coalitiepartner de Nationale Democratische Partij (NDP). “Hij was vanaf het begin één van de personen van groep 16, dus de vraag is of hij ontevreden was over iets? Misschien was hij ergens niet bevoordeeld”, zegt de HVB-topper en parlementariër aan Dagblad Suriname. Chitan voert aan dat hij sterk het vermoeden heeft dat Sakimin met andere persoonlijke verwachtingen overgestapt was van de Pertjajah Luhur (PL) en zijn wensen hierna niet binnen de HVB heeft kunnen verwezenlijken. “Nu blijft hij zijn verwachtingen doorzoeken. Ik wens hem wel heel veel succes. Dat is democratie”, stelt de HVB’er. De politicus benadrukt dat vooralsnog geen verklaring hierover binnen de partij of de whatsapp-groep is gekomen vanuit de partijleiding. De leden zijn benieuwd of politieke leider Sapoen eventueel stappen zal ondernemen. “Gaat meneer Sapoen een rechtszaak beginnen?”, vraagt Chitan zich af.
Overstap zware klap voor de partij
President Desi Bouterse, die ook voorzitter is van de NDP, heeft donderdagavond te Mariënburg een aantal personen uit Commewijne, Coronie en Wanica verwelkomd als lid van zijn politieke organisatie. De groep die het podium betrad en de NDP-attributen in ontvangst nam, is door Enrique Ralim, die vanuit PL naar HVB was overgestapt en al een tijdje paars is, binnengebracht. Bouterse verwelkomde ook Revelino Amattarmidi, bekend als Lino, en Jurgen Kartodikromo, alias Jogaman, lid van de districtsraad, dat ook lid van de PL is geweest, Ivan Khouw, oud PL-kandidaat in Coronie en Steven Kertodikromo van Marowijne. Sakimin zat in de groep die samen met Chitan en Raymond Sapoen, Mike Noersalim en Enrique Ralim de PL de rug had toegekeerd om naar de HVB te gaan. Chitan ziet de stap van zijn ex-makker als een zware klap voor de HVB, aangezien de informatie hierover een week circuleerde in de wandelgangen van de HVB. Met het betreden van een NDP-podium afgelopen donderdag werd de overstap naar de paarse partij slechts bevestigd. “Het is een zware klap voor de partij, maar een ieder kijkt naar waar die zich gelukkig voelt. Wij gaan mensen niet dwingen om bij de HVB te blijven. Dat is juist ook de vernieuwingsgedachte van de beweging. Terwijl enkele oude mensen vertrekken, komen dagelijks ook nieuwe mensen binnen. In aanloop naar de verkiezingen gaan wij deze ruilwisseling blijven zien”, benadrukt de parlementariër.
HVB snoept ook stemmers weg van PL, Abop en NDP
Dat NDP-voorzitter Desi Bouterse de stemmers wegsnoept van Sapoen, die anders op de HVB zouden stemmen, is volgens Chitan een normale zaak in aanloop naar de verkiezingen van 2020. De politicus beweert dat zijn partij ook geruime tijd veel mensen vanuit de Pertjajah Luhur (PL), Algemene Bevrijdings en Ontwikkelingspartij (Abop) en in mindere mate de NDP bezig is weg te snoepen. “Wij doen dat ook, want al de leden die bij ons komen zijn ook van andere partijen”, stelt hij.
Sakimin kreeg 3.293 voorkeursstemmen in 2010
Sakimin behaalde tijdens de verkiezingen van 2010 in totaal 3.293 stemmen als lijstduwer namens de PL/Volksalliantie in Commewijne en kwam hiermee met voorkeursstemmen binnen. In totaal kreeg de PL toen 4.554 stemmen. In navolging van PL-ondervoorzitter Ronny Tamsiran heeft Sakimin in 2015 ook te kennen gegeven aan partijvoorzitter Paul Somohardjo niet meer beschikbaar te zijn voor een volgende zittingstermijn als assembleelid. Beide parlementariërs uit Commewijne stonden hun plaats af aan jongeren. Sakimin schreef toen in maart 2015 aan het hoofdbestuur van de PL dat hij de partij te allen tijde loyaal zou ondersteunen. Enkele weken na de verkiezingen stapte hij over met Sapoen in de protestbeweging. De NDP behaalde 7.465 stemmen in Commewijne bij de verkiezingen van 2015. Hierna volgende de V7 met 6.392 stemmen, waarvan 2.909 toebehoorden aan de Pertjajah Luhur. De grote man voor de PL was Enrique Ralim, nu NDP’er, met 2.334 stemmen. Door de lijstvolgorde ging de zetel echter naar Ingrid Bink, die slechts 575 stemmen behaalde. De overstap van deze twee prominenten kan op basis van deze cijfers wel een grote klap zijn voor zowel de PL en HVB in aanloop naar de verkiezingen van 2020.
Faisel Rasoelbaks