Glenn Swamipersad: “Oen weri!”

Glenn Swamipersad “Oen weri!”1Glenn Swamipersad, die lid is van het bestuur bij de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), is niet te spreken over de vertragingen in het toekennen van salarisaanpassingen aan de ambtenaren. Anderen worden wel tegemoet gekomen met nieuwe salarisreeksen, terwijl de ambtenaren op de ministeries niets krijgen. “In 2016 wilden de leerkrachten een salarisverhoging. De voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties had toen gezegd: Regering, watch out, doe niet! In de jaren 1996-2000 hebben wij dit gehad. Het zijn weer dezelfde mensen die bezig zijn om de ambtenaren, die in hun ogen dom zijn, achter te houden. CLO staat het gelijkheidsbeginsel voor. Er wordt de CLO maar beloofd en beloofd. Oen weri”, stelt het CLO-bestuurslid.
Het zijn volgens Swamipersad steeds weer dezelfde mensen op het kabinet die de zelfde dingen uithalen. “Meestal weet de president het niet. Hij hoort het pas wanneer hij zijn handtekening moet plaatsen. Steeds zien wij dat wij moeten onderhandelen met de minister van Financiën. De minister van Binnenlandse Zaken zie je niet in beeld”, vertelt hij. Bestuurslid Michael Miskin brengt in herinnering dat in 2012 de leraren (Fols en BVL) een wensenpakket hadden ingediend voor 20% loonsverhoging. In 2012 werd 10% toegekend aan het totale veld. Fols en BVL wilden de andere 10%, desnoods in een toelage. In 2014 heeft de CLO een voorstel aan de president aangeboden. Miskin adviseerde dat de hele ambtenarij 5% kon krijgen. De Raad van Ministers, onder leiding van Robert Ameerali, heeft volgens Miskin altijd geadviseerd om dat niet te doen. “De laatstekeer werd op 15 juni 2015 hierover gesproken door een minister: President u moet het niet doen, want de politie en brandweer gaan ook vragen”, citeert Miskin.
In 2016 was de regering met het IMF bezig. Niemand mocht vanwege deze samenwerking een verhoging krijgen. In 2016 zijn er 3 gesprekken geweest met raadsadviseurs in het kader van de salarissen van de leerkrachten. Er zijn toen afspraken gemaakt met de CLO. Een staatsbesluit werd geslagen met de bedoeling om leerkrachten ambtenaar af te krijgen. Dit besluit is nog niet uitgevoerd. Zolang leerkrachten ambtenaar blijven, maken alle ambtenaren aanspraak op verhoging van leerkrachten. Ook dit is weggebleven. Uiteindelijk kregen de leerkrachten hun eigen nieuwe loonreeks en bleven de ambtenaren met dezelfde salarissen. Toen de overheid een obligatielening aanging (van US$ 550 miljoen), kwam er koopkrachtversterking in juni 2017. Dit is echter een onzeker inkomen, gezien het geen deel is van de salarissen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!