‘Jeugdigen zullen nu verder van de boot van educatie vallen’
Ondersteund door handtekeningen van meer dan 1.000 studenten hebben jongerenvertegenwoordigers gisteren spoedaandacht van De Nationale Assemblee gevraagd voor de moordende verhoging van de inschrijfgelden en schoolmateriaalkosten voor het schooljaar 2018/2019. De petitionarissen eisen dat de volksvertegenwoordiging de regering ertoe dwingt om de doorvoering van deze verhogingen terstond stop te zetten. “Onderwijs is een belangrijk erfgoed voor de ontwikkeling van de natie, maar met deze verhoging zullen jeugdigen nu verder van de boot van educatie vallen. Wij zijn daarom fundamenteel tegen de verhoging van de inschrijfgelden en eisen van de regering dat zij conform de leerplicht haar woord houdt en er alles aan doet, zodat jeugdigen zolang mogelijk in de schoolbanken worden gehouden”, zei jeugdparlementariër Edgar Sampie bij de overhandiging van de petitie ‘wanbeleid van de regering leidt tot verarming van de bevolking’ aan vicevoorzitter Melvin Bouva en griffier Ruth de Windt. De groep eist ook dat ouders en verzorgers in het vervolg vroegtijdig geïnformeerd worden over de schoolgelden voor het komend jaar. Voor het komend schooljaar zou dat het liefst al in maart 2019 moeten gebeuren.
Schrikbarende verhogingen
Voor havo, vwo, kweekscholen en schakelinstituut middelbaar onderwijs (SMO) moet voor het nieuwe schooljaar SRD 400 voor een leerling worden neergeteld. Dit is een verhoging van SRD 150 per leerling. Voor het schooljaar 2017/2018 moest SRD 250 worden betaald. Voor schoolmediatheek medewerker basisonderwijs (SMMBO), Natin en Amto moet nu SRD 300 worden betaald. Bijdrage aan materiaalkomsten op het Natin en Amto varieert tussen SRD 250 en SRD 700, afhankelijk van de studierichting. Van alle bachelor-opleidingen aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname is het inschrijfgeld met SRD 350 verhoogd voor het komende schooljaar. In plaats van SRD 1.500 zal nu SRD 1.850 worden betaald. Voor kleuteronderwijs en glo is het bedrag SRD 35. Voor leerlingen op de muloschool is de bijdrage aan materiaalkosten SRD 70.
Zekerheid geven aan leerlingen Fibos
Sampie, die zelf ook student is, vroeg ook aandacht voor de onzekere situatie voor de leerlingen van bijzonder onderwijs en in het bijzonder voor de districten Brokopondo en Sipaliwini, waar de meeste scholen van de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) zijn. De Fibos heeft besloten de ouderbijdrage weer in te voeren. De ouderbijdrage voor de basisschool is SRD 250 per leerling, SRD 275 voor mulo en SRD 300 voor lbo. Onderwijsminister Lilian Ferrier is nog in overleg met de Fibos. “Wij vragen dat de schoolgelden ook hier betaalbaar worden gehouden voor de samenleving, gezien grote delen van de bevolking het al enorm moeilijk heeft en met kunst en vliegwerk het hoofd boven water houdt”, aldus de jeugdvertegenwoordiger. Bouva vindt dat ook met het ministerie van Sociale Zaken moet worden gesproken om waar nodig met subjectsubsidie degenen die ondersteuning nodig hebben, die ondersteuning ook te geven.
Meer scholen bouwen
De petitionarissen eisen ook dat de regering haar belofte waarmaakt en landelijk meer openbare scholen bouwt. Hierdoor kunnen meer leerlingen geplaatst worden, terwijl de overcapaciteit in de verschillende lokalen ook drastisch kan worden teruggebracht. Tegelijkertijd kan de kwaliteit van het onderwijs ook worden verbeterd. Zolang dit niet gebeurt, blijven de jongeren in verre districten afhankelijk van de bijzondere onderwijsinstellingen.
Garantie om verder te bespreken met minister Ferrier
Bouva verzekerde de jongeren om deze signalen vanuit het veld mee te nemen en te bekijken hoe ingespeeld kan worden op de behoefte. Ook hij maakt zich zorgen over de betaling van de schoolgelden. “Laat mij de garantie geven dat wij zeker serieus ernaar zullen kijken en verder zullen bespreken met de minister en overige beleidsmakers”, stelde de vicevoorzitter. Dat de volksvertegenwoordiging binnenkort met reces gaat, moet geen probleem zijn, aangezien de recesperiode in feite ook gebruikt wordt om een aantal zaken voor te bereiden. Hieronder valt ook het schooljaar. “Wij zullen er alles aan doen dat het nieuwe schooljaar vlekkeloos start”, aldus de politicus.
Faisel Rasoelbaks