De onderstand genietenden krijgen meestal tussen SRD 250 en SRD 350 als tegemoetkoming per maand. Dat is hun maandelijks inkomen. Een bedrag waarmee men in deze moeilijke tijd, waar alles duur is geworden, heel weinig kan doen. Echter is het voor enkelen zelfs erger. Er zijn namelijk onderstand genietenden in Nickerie, die een luttel bedrag krijgen van SRD 14,50 per maand. Dat meldt de voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), Renate Wouden. “Dat hebben we van 2 leden vernomen. Hadden deze leden zich dus niet ingeschreven bij de bond, dan wisten wij ook niet dat er mensen zijn die dit bedrag krijgen.” Onderstand genietenden zijn gepensioneerde overheidsambtenaren, die vroeger gewerkt hebben op contractbasis en waarvan het pensioen niet ingehouden werd en dus geen pensioen krijgen, maar een tegemoetkoming. Toen de bond dit vernam, heeft zij een brief gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken met het verzoek hen te ontvangen voor een gesprek. “Omdat we het zwart op wit hebben dat tenminste 2 mensen uit Nickerie dit bedrag ontvangen en de minister dit heeft ondertekend, willen we de minister vragen of deze mensen tenminste niet opgetrokken kunnen worden naar SRD 250. Het vermoeden bestaat dat er wel meerdere mensen zullen zijn die dit bedrag krijgen. Ik weet niet wat er mis is, maar we moeten erover praten, want dit kan niet”, zegt Wouden.
BBGO stuurt diverse brieven
Begin juni heeft de BBGO voor de derde keer een brief gestuurd naar de vicepresident, waar zij vraagt naar aanvullingen op afspraken die gemaakt zijn op 11 oktober 2017, waarbij BBGO samen met de vicepresident heeft vergaderd in aanwezigheid van een aantal ministers en het Pensioenfonds. Tijdens die bespreking zijn er bepaalde afspraken gemaakt, waarvan het de bedoeling was dat deze afspraken schriftelijk vastgelegd zouden worden, waarna men zou werken aan de uitvoering hiervan. “De vicepresident heeft ons een deel schriftelijk doen toekomen, echter ontbreken er zeker nog 2 afspraken die gemaakt zijn. Wij hebben in dit kader dus voor de derde keer aan de vicepresident gevraagd om die aanvulling te plegen.” Deze aanvullingen zijn dat gepensioneerde ambtenaren ook recht hebben op koopkrachtversterking. Volgens het staatsbesluit van 2015 moeten de gepensioneerden uit overheidsdienst ook in aanmerking komen voor een verhoging. Dat zijn zaken die opgenomen moeten worden. “Vervolgens is er ook naar de minister van Financiën een schrijven gestuurd, waarbij we vragen om ontvangen te worden om te praten over de achterstallige koopkrachtversterking van SRD 500 en hoe de overheid denkt dit in te lopen.” Er is namelijk nog niet gecommuniceerd wanneer het BBGO-bestuur ontvangen kan worden voor een afspraak. In het schrijven gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken wil de bond ook praten over het OAS-document dat de BBGO bij hem had ingediend, alsook bij de voorzitter van De Nationale Assemblee. Dit is vooralsnog niet geratificeerd en bevat de rechten van de ouder wordende mens. “Wij willen dus weten waarom die ratificatie nog niet heeft plaatsgevonden.”
Wat moeten we doen om gehoord te worden
“Deze 3 brieven zijn begin juni uitgegaan en we bellen regelmatig, maar krijgen steeds 3 vaste antwoorden, te weten dat de ministers afwezig zijn, in bespreking zijn of uw verzoek is in behandeling, maar het resultaat zien we niet. We hebben rekening gehouden met het feit dat vanwege het bezoek van de Indiase president, men het een beetje druk zou hebben. Maar het bellen werkt niet meer.” De organisatie vraagt zich af wat er met deze overheid gebeurt. “Worden wij als gepensioneerden wel serieus genomen? Je schrijft een brief, je belt en niemand reageert. Is dat nu het voorbeeld dat wij aan jongeren geven ten opzichte van seniorenburgers? In oktober zal het bestuur, en wel in de derde week van die maand, een alv beleggen en dit probleem voorleggen aan de leden. “We willen gezamenlijk weten wat de bond moet doen om eigenlijk gehoord te worden door deze ministers.”
Overheid voorstaander straatacties
Wouden zegt het in ieder geval verschrikkelijk te zullen vinden als men de seniorenburgers weer op straat drijft. “Het zal betekenen dat we een overheid hebben die geen respect toont naar de seniorenburgers toe. Op 11 oktober 2017 zijn wij reeds de straat opgegaan om die koopkrachtversterking van SRD 375 te kunnen krijgen. Die hebben wij inderdaad tot nu toe gehad. Wil dat zeggen dat wij een overheid hebben die pas na straatacties overgaat tot uitvoering van datgene wat er is overeengekomen? Is dit de nieuwe mode? Want als dat het is, wil dat zeggen dat we een regering hebben die geen voorstaander is van het voeren van gesprekken”, aldus Wouden.
NK