LVV bereidt curriculum opleiding Pesticiden Inspectoraat voor

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in maart 2018 het Suriname Agriculture Market Acces Project (Samap) opgestart. Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en gecoördineerd door de Food and Agriculture Organization (FAO). Het ministerie is onder dit project bezig met voorbereidingen rond een curriculum voor het Pesticiden Inspectoraat. Kandidaten moeten nog worden geselecteerd en opgeleid om deel te kunnen nemen aan de opleiding van inspecteurs. De inspecteurs zullen het verbruik van pesticiden in Suriname moeten monitoren. Dit wordt momenteel niet gedaan. Carmen van Dijk, waarnemend hoofd afdeling Bestrijdingsmiddelen, kijkt naar een project van 4 jaren. Het inspectoraat kan tussen nu en 4 jaren worden ingesteld. “Als het aan mij ligt, was het er gisteren al. Als er projecten zijn, moet je echter een weg bewandelen”, stelt zij. Er zijn momenteel een aantal projecten gaande binnen LVV die het pesticideverbruik in Suriname moet verminderen. “Wil je gezonde planten hebben, moet jij kijken naar je teeltomstandigheden (bijvoorbeeld de bodemgesteldheid, irrigatie etc.). Dan ga je kijken naar waar jij jou plant (zaad) vandaan haalt. Je kijkt naar de variëteit, plantafstand, bemesting etc.. Als je alles op een rij hebt gezet, moet je stevige en gezonde planten hebben. Stevige planten zijn minder vatbaar voor ziekten en plagen”, vertelt Carmen.
Als deze stevige planten nu worden aangevallen door een kleine groep ziekte en plagen, zijn er volgens Van Dijk biologische middelen om de zaak te verhelpen. Daarnaast zijn er ook mechanische oplossingen. “Als je ziet dat biologische en mechanische middelen niet helpen, dan pas ga je naar pesticiden”, aldus Van Dijk. Hier wordt er via de IDB een apart project voor uitgevoerd. Pesticiden zullen in het uiterste geval moeten worden gebruikt.
“De gezondheid van ons volk en de duurzaamheid van ons milieu zijn voor ons waardevoller dan de rijkdom door goud! Hetzelfde geldt voor de schadelijke pesticiden en herbiciden die in de landbouw worden gebruikt”, zei president Desi Bouterse in zijn jaarrede in 2016. Als er gekeken wordt naar de importen van pesticiden, zouden die echter een schrikbarend beeld scheppen.
De importdata geeft echter niet het praktische beeld van het verbruik van pesticiden in Suriname. Er wordt vanuit Suriname ook pesticiden geëxporteerd. In het jaar 2016 bijvoorbeeld exporteerde Suriname pesticiden ter waarde van US$ 437.000. Een specifiek beeld over de exporten in volume kon vooralsnog niet worden verkregen. Hier dus het belang van een stuk monitoring in het veld. Het Inspectoraat zal niet alleen kijken naar wat op de schappen in de winkels ligt. Zij zal ook richting de boer stappen die zal moeten aangeven hoeveel pesticiden die gebruikt en waarvoor.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!