Het personeel van de brandweer heeft maandag haar misnoegen geuit tegenover Dagblad Suriname over de gang van zaken binnen het Korps Brandweer Suriname. Ook zij overwegen om over te gaan tot staking indien het ministerie hen links laat liggen. Er heerst grote ontevredenheid over de gang van zaken, waaronder ook de herwaardering. Volgens de leden heeft de bond al in februari dit jaar haar wensenpakket kenbaar gemaakt aan de minister van Justitie en Politie.
Ook brandweer wil uit Fiso
Er was beloofd dat in juni de zaken in behandeling zouden worden genomen. Echter is niets daarvan terechtgekomen. Zoals de andere bonden binnen dit ministerie hebben aangekaart dat zij uit Fiso willen treden, heeft de brandweer kenbaar gemaakt dat zij deze zelfde stap ook zullen ondernemen. De situatie in het land is onhoudbaar. Ook deze bond heeft haar wensenpakket bij de minister gedeponeerd, echter wordt er tot nu toe geen aandacht daaraan besteed. De leden merkten op dat zij geen duidelijk beeld krijgen van de werkzaamheden van de bond. Tot heden weten zij niet wat er uit de bus is gekomen. “We weten niet waar wij aan toe zijn.” De minister heeft toezeggingen gedaan met betrekking tot de rechtspositie van het personeel. Ook werd beloofd dat dit merkbaar zou zijn binnen afzienbare tijd. “Wij zijn bijkans twee maanden verder en tot heden hebben wij niets gemerkt. De secundaire zaken zouden worden aangepakt. Ook voor dit probleem is geen oplossing gekomen. Zelfs wanneer wij onze sanitaire behoeften moeten doen, ondervinden wij problemen. De mannen moeten in de rij staan om hun behoefte te doen, aldus de leden.
Bond ondersteunt de gedachtegang
Dagblad Suriname heeft in verband hiermee gesproken met de bond. Voorzitter Clifton Pahalwankhan zegt dat de bond het wensenpakket inderdaad in februari dit jaar heeft ingediend. De bond heeft toen met de minister om de tafel gezeten en er werd daarbij de nodige ruimte gevraagd. De bond heeft het ministerie die ruimte ook geboden, omdat zij niet het pad van confrontatie wil volgen. “Wij geloven erin dat we middels dialoog tot goede resultaten kunnen komen. Maar als leden nu zelf ook aangeven dat zij ontevreden zijn dan kunnen wij dat als bondsbestuur volkomen begrijpen. Er zijn reeds onderhandelingen gestart met groepen van hetzelfde ministerie. Wij hebben alle begrip daarvoor. De bond ondersteunt de gedachtegang van de ontevreden leden. Indien de leden hierover een alv zullen aanvragen zal de bond geen andere keuze hebben dan gevolg hieraan te geven.” De voorzitter benadrukte dat zij de overheid tot nog toe voldoende ruimte hebben gegeven. In eerste instantie zou er medio tot eind juni antwoord gegeven worden. Dit werd uitgesteld met twee weken en momenteel zitten wij in augustus.
De ondervoorzitter van de bond, Guno Vyent, merkte op dat zij het verzoek van de leden in overweging zullen nemen om een alv uit te schrijven. De leden hebben immers het hoogste woord. Op de alv zullen de leden een gepast besluit nemen.
Saskia Bandhan